Het Nieuwe Jaar komt elk jaar weer, ook het traditionele Nieuwjaarsconcert in Pro Rege, aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen, op vrijdag 19 januari, aanvang 20.00 uur.

Het Bravura Ensemble (Marina Meerson (viool), Katja Dirven (cello) en Mikhail Zemtsov (altviool) speelt Goldbergvariaties ( BWV 988) van Johann Sebastian Bach (1685-1750) in een transcriptie voor strijktrio van Dmitry Sitkovetsky.De musici wijden u in in alle geheimen van dit wereldberoemde stuk.

Kaarten: € 20 (Voorverkoop € 15) Kinderen tot en met 15 jaar gratis toegang.

Het verhaal gaat, dat Bach deze muziek schreef in opdracht van een Russische graaf, die aan slapeloosheid leed. Is Bach slaapverwekkend? U hoort er meer over in de inleiding! Wees gerust: het wordt een boeiend concert! En we drinken samen op het nieuwe jaar! Die begint om 19.30 uur.

Johann Sebastian Bach | Elias Gottlob Haussmann [Public domain], via Wikimedia Commons

Kaarten: € 20 (Voorverkoop € 15)

 “Ariadne auf Naxos”
Vorig jaar was de uitvoering een groot succes en tientallen bezoekers vroegen ons dit werk opnieuw te programmeren! Op vrijdag 2 februari zal ‘Ariadne auf Naxos’ opnieuw worden uitgevoerd in Pro Rege aan de Oudedijk 113, Rotterdam-Kralingen. Aanvang 20.00 uur. Het concert wordt georganiseerd door Muzikc.

Het is een van de aangrijpendste mythes uit de klassieke oudheid. Ariadne wordt door Theseus achtergelaten op het Griekse eiland Naxos en treurt diep om haar geliefde. Van dit verhaal maakte de Tsjechische componist Benda indrukwekkend muziektheater met twee sprekende acteurs en instrumentaal ensemble. De emoties van de twee geliefden vertaalde Benda levensecht naar muziek. Zijn tijdgenoten lieten in het theater hun tranen de vrije loop. Mozart koesterde Benda’s ‘Ariadne auf Naxos’ als een van zijn favoriete werken

Rond 1760 ontstond een experimentele theatervorm die melodrama of duodrama wordt genoemd. Daarbij vormen poëzie en muziek gezamenlijk zo’n krachtig geheel, dat menig opera er bleekjes bij afsteekt. In 1774 componeerde Georg Anton Benda zijn duodrama ‘Ariadne auf Naxos’, indertijd een groot succes. Barokorkest Musica Poetica brengt ‘Ariadne auf Naxos’ in zijn oorspronkelijke vorm weer op het toneel.

Meer informatie over het ensemble vindt u op de website van Musica Poetica.

Om 19:30  is er een inleiding door Jeanine Wisse (docent oude talen) en Anne Gercama.

Entree: € 20,- (voorverkoop € 15; studenten €5,-)

Holland Baroque en Eric Vloeimans met ‘Carrousel’ op vrijdag 16 februari in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam-Kralingen. Aanvang: 20.00 uur

Carrousel
Carrousel’ is een wonderlijke melange van twee werelden. Waar de eerste samenwerking ‘Old, New & Blue’ nog een ontmoeting was van twee stijlen, bestaat nu de grens tussen barok en modern niet meer; de muzikale versmelting is een feit.
Samen met Eric Vloeimans beweegt Holland Baroque zich tussen cornetto en celesta, tussen Bach en Vloeimans, tussen barok en nu. De tournee is vernoemd naar het stuk van het gelijknamige album ‘Carrousel’, waarin er steeds wordt voortgeborduurd op Bach: spelen met herhaling. Dat is zowel in de geïmproviseerde muziek van Eric, als in de barokmuziek een wezenlijk gegeven. U hoort onder andere het fluisterend zacht ‘Mumu’, een bijzondere mengeling van cornetto, trombone en trompet in ‘Ocean of Petals’, een prachtig arrangement met Bach-achtige elementen van ‘Armin’ en ‘Chorizo’ met een dosis Mendelssohn. Na overweldigend succes dit seizoen weer samen op tournee!

Edison Klassiek Publieksprijs 2017
De cd ‘Carrousel’ heeft de Edison Klassiek Publieksprijs 2017 gewonnen. De Edison werd op zondag 19 november tijdens de live-uitzending van Podium Witteman uitgereikt aan Holland Baroque en Eric Vloeimans in De Hallen in Amsterdam.

Kaarten: € 20 (Voorverkoop € 15) Studenten € 10
Alle bovengenoemde concerten vinden plaats in: Pro Rege, Oudedijk 113,
Rotterdam- Kralingen. Zie ook: proregekralingen.nl/kerkelijkcentrum

Kaarten bestellen en kopen voor de concerten
Kaarten voor de genoemde concerten kunt u reserveren via kaarten@muzikc.nl en zijn te koop bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145, La Mer/Berlioz, Kortekade 14, Van der Heijde Bladmuziek, Coolsingel 119 (Donner, op de begane grond, helemaal rechts!). Strippenkaarten zijn natuurlijk ook geldig

(ingezonden mededeling Stichting Muzikc)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.