Schaatsen hoort bij onze Nederlandse cultuur, maar niet voor iedereen is dat even gebruikelijk. Om kinderen meer en met name laagdrempeliger aan het schaatsen te krijgen wil onder andere de Sven Kramer Academy een gratis tochtje aanbieden op schaatsbanen. Waaronder dus degene in Rotterdam.

Aan het Toepad in Rotterdam-Kralingen verzamelen honderden kinderen zich voor de ingang. De warme chocomel en erwtensoep staat klaar, zoals het hoort. Met een speciale Sven Kramer Academy (SKA) gouden helm gaan de kinderen zo het ijs op, om even een stukje te schaatsen. Een aantal hebben dit al eens eerder gedaan, maar velen ook nog niet.

Schaatsvirus
“In mijn tijd was er veel meer natuurijs en kon je zo naar buiten. Nu zijn kinderen wat sneller aangewezen op een baan zoals hier, waar je toch ook entree en dergelijke moet betalen”, aldus oud-topschaatser Sven Kramer. Met zijn non-profitorganisatie wordt donderdag het startschot gegeven voor het landelijke project Jeugdschaatsdagen. “We willen op deze manier zorgen dat ieder kind kan leren schaatsen op een laagdrempelige manier.” Want zelf heeft hij er al klein jongetje altijd veel plezier uit kunnen halen en datzelfde gevoel gunt hij anderen ook.

“De kinderen krijgen hierna nog een gratis kaartje zodat ze nog een keer langs kunnen komen. Hopelijk zijn ze erna besmet met het schaatsvirus”, lacht Douwe de Vries, zelf oud-schaatser en nu directeur van de SKA. ,,Je ziet dat degenen die voor het eerst gaan, het snel oppakken en na een uurtje al zelfstandig aan de slag kunnen.”

Een vader is met zijn zoon mee, die voor het eerst op de ijzers staat. “Hij is net Bambi, maar hij vindt het heel leuk”, lacht hij. “Door tijdgebrek en dergelijke doe ik het zelf niet meer, dus het is goed dat hier aandacht voor is op deze manier.”

Via: mediapartner OpenRotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.