Rotterdam en de passagiersvaart op de Indië-route

Vrijdag 8 december in Boekhandel Snoek van 14.00-17.00 uur

Ruim 350 jaar hebben vele duizenden Nederlandse schepen de route naar en van de Indische archipel bevaren. Spiegelretourschepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (in de periode 1602-1799), fregatten en barken van diverse Rotterdamse zeilvaartrederijen in de negentiende eeuw (met Anthony van Hoboken en Willem Ruys als de meest toonaangevende) en van de Rotterdamsche Lloyd, met haar indrukwekkende stoomschepen van de jaren dertig van de twintigste eeuw en haar in 1947 in de vaart gebrachte vlaggenschip Willem Ruys.

De Rotterdamsche Lloyd en de vooral op de Verenigde Staten varende in de Maasstad gevestigde Holland-Amerika Lijn waren met hun passagiersschepen en vrachtschepen decennia lang de grootste, belangrijkste en bekendste rederijen van Rotterdam.

Maar het begon allemaal veel eerder. De vier zeilschepen die in 1596 vanuit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden onder het motto de ‘Eerste Schipvaart’ naar de Oost vertrokken, werden enkele jaren later opgevolgd door schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. En na ongeveer tweehonderd VOC-jaren maakten deze schepen weer plaats voor schepen van reders als Van Hoboken en Ruys.

De schepen, de feiten, de ontwikkelingen, de reders, de gezagvoerders, het leven aan boord, de belevenissen van bemanningsleden en passagiers en nog veel meer over wat er met de passagiersvaart op de Indië-route in ruim drieënhalve eeuw is gebeurd, is samengevat in dit rijk geïllustreerde boek: Rotterdam en de passagiersvaart op de Indië-route.

Illustrator Jacob Spin (1806-1875) was een geweldige tekenaar van alle typen zeilschepen. In dit boek zijn veel van zijn tekeningen opgenomen. Hij vereeuwigde de fregatten, de barken en de brikken zowel tijdens een zware storm op zee, liggend aan de kade in een haven of in het kalme water van de baai van Batavia.

Het kloeke boek telt 350 pagina’s, hardcover.

Bram Oosterwijk (1937) is een bekende Rotterdamse journalist en maritiem auteur met meer dan 25 titels op zijn naam over de Rotterdamse haven en scheepvaart. Eén van zijn bekendste boeken is de biografie over Lodewijk Pincoffs : Ik verlang geen dank

De auteur aan het woord:

“Ik ben in 1960 als leerling-journalist begonnen bij Dagblad Scheepvaart, daarna De Rotterdammer en vanaf 1970 het Rotterdams Nieuwsblad (later het Rotterdams Dagblad). Ik deed altijd de maritieme sector. De belangstelling voor scheepvaart heb ik van mijn vader. Bij het RN kon alles. Als journalist kreeg je daar de ruimte. Ik heb veel reizen gemaakt, schreef tal van reportages”.

Boekhandel Snoek
Meent 126
3011 JS Rotterdam
010 – 413 96 66

www.facebook.com/boekhandel.snoek
info@boekhandelsnoek.nl
www.boekhandelsnoek.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.