Schuilt er een uitvinder in jou? Of ben jij benieuwd hoeveel energie je met je eigen lichaam kan opwekken? Kom dan naar Shell Energy Lab en laat je meenemen op een fascinerende reis waarin technologie, energie en mobiliteit tot leven komen. Shell Energy Lab vindt plaats van 15 tot en met 19 mei in Ahoy Rotterdam tijdens de Shell Eco-marathon. Wat is het? Shell Energy Lab is een interactief en educatief energiefestival. Zo zijn onder meer Science Center NEMO, Museum Boerhaave, Stichting C3 en Stichting Techniekpromotie aanwezig. Het festival is gratis te bezoeken en biedt vele spannende tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud.

Met 40.000 bezoekers, was Shell Energy Lab vorig jaar een grote publiekstrekker. Ook dit jaar worden bezoekers uitgedaagd na te denken over de toekomst van energie. Naast de zoutwaterautorace en de kinetische dansvloer is Shell Energy Lab met twintig attracties dit jaar flink uitgebreid en staat wederom garant voor een spectaculair dagje uit voor de hele familie.

shell01

Nieuwe attracties
Tijdens Ready-to-Race kun je plaatsnemen in een simulator en ervaren hoe het is om deel te nemen aan de Shell Eco-marathon. Bij de Energy Explorers ontmoet je de wetenschap achter: fossiele brandstoffen, wind-, golf-, zonne- en ethanolenergie. Een ervaring waar je al je zintuigen bij nodig hebt. Dat iedereen een uitvinder is laat NEMO zien in haar nieuwste tentoonstelling Dé Uitvindfabriek. In deze tentoonstelling zie je de meest belangrijke, grappige, zinloze én mislukte uitvindingen. Maar je kunt ook zelf aan de slag: bouw je eigen uitvinding en test hoe uitvindingen werken. Experimenteer je liever met robots en statische elektriciteit dan zal je verrast worden door Stichting Techniekpromotie. Museum Boerhaave nodigt je uit om met tandwielen op een muurvullende magneetwand te spelen of om zelf een mega-knikkerbaan te bouwen. In De Chocolade Fabriek van Stichting C3 worden chocolaatjes gesorteerd, gewogen en verpakt. Bezoekers worden uitgedaagd om deze inpakmachine zo in te stellen dat deze zo efficiënt mogelijk de chocolaatjes inpakt. In het Energie Theater komt onder andere Christiaan Huygens tot leven. Hij zal de natuurkunde van de ‘ollie’ (een sprong met een skateboard) ontrafelen. Dit is slechts een greep uit een aantal van de nieuwe attracties.

Eureka!Day
Wie zijn verbeelding gebruikt om iets slims te bouwen, kan wereldproblemen oplossen. Dat is de boodschap van de Eureka!Cup, een nationale ontwerpwedstrijd georganiseerd door Stichting Techniekpromotie voor de onderbouw van havo en vwo. Dit jaar ontwikkelen ruim 5.000 scholieren innovatieve oplossingen rond het thema ‘Build your imagination’. Op 16 mei wordt de winnaar tijdens de Eureka!Day in Shell Energy Lab bekend gemaakt. De beste teams uit heel Nederland reizen af naar Ahoy Rotterdam om daar de jury ervan te overtuigen dat hun ontwerp het meest creatief en innovatief is.

  shell02

Shell Eco-marathon
Shell Energy Lab is onderdeel van de Shell Eco-marathon Europa. Meer dan 3.000 Europese studenten strijden tegen elkaar in hun zelfgebouwde voertuigen om zo ver mogelijk te rijden op 1 liter brandstof. Dit gebeurt op een speciaal aangelegd stratencircuit rondom Ahoy. Bezoekers van Shell Energy Lab kunnen zelf in de paddock kijken hoe de teams onder grote tijdsdruk technische problemen overwinnen en welke slimmigheden ze hebben bedacht om nog net die paar kilometer extra afstand uit een liter brandstof te persen.

Kijk voor meer informatie op www.shellenergylab.nl/nl

 

shell