Ontdekhoek weg uit Crooswijk of zelfs uit Rotterdam? Karol Henke en Robert Schuurmans Stekhoven, beiden bestuursleden van ‘Stichting Ontdekhoek Rotterdam – Rijnmond’ maken zich ernstig zorgen. Verhuurder Vastgoed Rotterdam wil dat de Ontdekhoek het gehuurde pand met het adres Schuttersweg 76 verlaat, vanwege de huurachterstand. Die ontstond in de coronatijd, toen de Ontdekhoek dicht moest en opliep tot ca. € 100.000. Henke en Schuurmans Stekhoven stelden een afbetalingstermijn voor zoals die wordt gehanteerd door het Rijk, 5 à 7 jaar.Vastgoed Rotterdam wil daar niks van weten.

De Ontdekhoek werd in 1983 opgericht en startte in Rotterdam aan de Pannekoekstraat, een verhuizing naar de Crooswijkseweg volgde en  uiteindelijk streek men neer aan de Schuttersweg 76 in Crooswijk. In het voorjaar van 2020 brak de coronapandemie uit. De Ontdekhoek moest, begrijpelijkerwijs, dicht. Pas in 2023 was de Ontdekhoek weer normaal open. De Ontdekhoek leeft van de entreegelden. De stichting ontving nog nooit subsidie.

Te veel en te snel
Inmiddels is de huurachterstand van 2020 betaald. Vastgoed Rotterdam wil nu € 60.000 ineens en het restant in 1½ jaar incasseren. Dat kan de Ontdekhoek volgens de bestuurders niet opbrengen. Waarom zoveel en zo snel? Het Rijk hanteerst een afbetalingstermijn van 5 à 7 jaar, aldus de heren. Maar Vastgoed wil daar niet in meegaan en wil het contact openbreken, zegt Henke. Op 12 april doet de kantonrechter uitspraak.

Vertrouwen
In 2023 mocht de Ontdekhoek weer 15.000 bezoekers verwelkomen. In het jaar 2024 worden 22.000 bezoekers verwacht. Dat zijn vooral Rotterdamse scholieren in de basisschoolleeftijd en Rotterdampashouders. De Stichting Ontdekhoek Rotterdam – Rijnmond schreef tot de coronaperiode nooit rode cijfers. Henke en Schuurmans Stekhoven hebben er alle vertrouwen in dat de Ontdekhoek er bovenop komt, ook aan de Schutterweg in Crooswijk, mits Vastgoed Rotterdam niet dwarsligt.

Missie Ontdekhoek
Al meer dan veertig jaar is de Rotterdamse Ontdekhoek actief om kinderen uit de stad en regio Rijnmond te interesseren voor Wetenschap en Techniek. Door de energietransitie zal het al aanwezige tekort aan technisch geschoolden sterk toenemen. Techniek is onontbeerlijk om de samenleving met zijn economie draaiende te houden, maar het Nederlandse onderwijs levert geen goed opgeleide potentiële werknemers aan op allerlei niveaus. Jong geleerd, is oud gedaan betekent dat je ruim voor het tiende levensjaar moet beginnen met techniekeducatie, anders ben je te laat en is het weggegooid geld, aangezien pubertijd en straatcultuur dan een te grote invloed krijgen. Zo’n zestig procent van de mensen is praktischer gericht en heeft moeite met theoretische en abstracte vakken. De fixatie in Nederland richt zich al decennialang op de minderheid van veertig procent. De meeste kinderen zien ook niet meer wat hun ouders voor werk doen. De Ontdekhoek werkt nu met bedrijven samen aan een doorlopende leerlijn, waarbij de activiteiten in de Ontdekhoek worden gekoppeld aan het werk in technische bedrijven.

Jong geleerd, oud gedaan in de Ontdekhoek
Dit zijn de kinderen van mevrouw Van Leeuwen. Zij en hun moeder wonen in Ede (Gelderland). Ze kwamen zaterdagochtend 9 maart helemaal naar de Ontdekhoek in Rotterdam-Crooswijk en vermaakten zich opperbest. Moeder Van Leeuwen was als kind door haar oma, die toentertijd in Woerden woonde, meegetroond naar de Ontdekhoek. Jong geleerd, oud gedaan.

Totaal aantal bezoekers sinds 1986 t/m 2023 = 1.009.030. Gemiddeld per jaar 26.553. Totaal aantal kinderen vanaf 1986 = 482.464. Gemiddeld per jaar 12.696. Totaal aantal schoolbezoek vanaf 1986 = 287.366. Gemiddeld per jaar 7.562. Totaal aantal volwassenen (groot)ouders, familie enz. vanaf 1986 = 239.199. Gemiddeld per jaar: 6.310. (van factsheet Ontdekhoek)

Met uw kinderen of schoolklas een ochtend of middag lekker spelen met techniek? Hier kan het nog:

Stichting Ontdekhoek Rotterdam – Rijnmond ,  Schuttersweg 76, 3034 RN Rotterdam, tel. 010-4143103; hontdekhoek.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.