De kinderspeelplaats nabij Wijktuin De Esch werd onlangs heringericht. Dat bleek geen onverdeeld succes. Na weken van klachten dat de kleuters elkaar met kiezels bekogelden en ook overal verspreidden, waardoor ouderen met rollators uitgleden, besloten buurtbewoners niet langer te wachten op beloofde actie van de gemeente. Zij grepen in. Een buurtbewoner noemde dat: ”civil disobedience”.

Burendag
Buurtbewoners gingen op Burendag zaterdag 26 september aan de slag met het opruimen van de kiezelsteentjes rond de nieuwe kinderspeelplaats nabij de Jan Ter Laanplaats in De Esch. Voor bewoners leveren ze veel frustratie op, ze liggen overal. Kinderen gooien ermee naar elkaar en op het kunstgras onder de schommels ligt altijd een berg. Een van de bewoners veegt regelmatig het kunstgras schoon zodat zijn kinderen ‘veilig’ kunnen schommelen. De steentjes zijn zelfs terug te vinden tussen de geparkeerde auto’s op de Jan ter Laanplaats.

In het begin zijn de bewoners betrokken bij de plannen voor de speeltuin. De wensen waren duidelijk, o.a. een verbinding met de Wijktuin en natuurlijke speeltoestellen. Dit in theorie zo mooie participatietraject voor bewoners stopt zodra de tekening wordt gemaakt. Gevolg: geen natuurlijke speeltoestellen en geen verbinding met de Wijktuin en kiezelsteentjes overal.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Schijnparticipatie
Deze opruimactie staat voor een protest tegen de steentjes maar ook tegen deze vorm van schijnparticipatie. Inmiddels heeft de gemeente toegezegd dat ze de ‘speeltuin gecertificeerde steentjes’ gaat verwijderen en dat er een nieuwe ondergrond komt. Helaas, verspilling van gemeenschapsgeld, wat met een goed participatietraject niet nodig was geweest.

(ingezonden mededeling Sti. GroenWaarde. Bewerkt)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.