Verbouwing basisschool Noen, niet in dank afgenomen

Door: Amel Bali

CROOSWIJK – De islamitische basisschool Noen in Crooswijk is onlangs verbouwd. Ook zijn er plannen om op korte termijn het schoolplein uit te breiden. Dit is nodig, omdat het aantal leerlingen is toegenomen. Volgens buurtbewoner Ton Geenen is het plaatsen van een raam tijdens de verbouwing illegaal geweest, omdat niet de juiste vergunning is verleend. Volgens voorzitter van het College van Bestuur van SIPOR (Stichting Islamitisch Primair Onderwijs Rijnmond) Cihan Gerdan was de verbouwing echter conform de afspraken.

Tijdens  de verbouwing begin 2018,  is de bouwinspecteur geweest. Hij heeft geconstateerd dat de verbouwing conform de afspraken was.  De verbouwing betrof twee dichte muren, waarin ramen zijn geplaatst. Dit was nodig om de ruimte geschikt te maken als klaslokaal. “De verbouwing is in dezelfde stijl en materialen heel vakkundig gebeurd”, zegt Gerdan. Volgens hem kwam Geenen op de bouwvakkers af, met de vraag of ze wel een vergunning hadden. “De bouwvakkers weten natuurlijk niks van een vergunning. Zij doen alleen hun werk.”

Uitkijk op de begraafplaats

“Volgens Geenen waren er ooit afspraken gemaakt met stichting BOOR (openbaar onderwijs in Rotterdam en omstreken) dat er geen ramen met uitkijk op de begraafplaats (R.K. Begraafplaats-Crematorium St. Laurentius)  zouden komen, omdat dit niet eerbiedig zou zijn”, zegt Gerdan. “Deze afspraken zijn gemaakt voordat de school er kwam. Ik weet hier niks van en het valt me ook op dat de gemeente hier ook niks over heeft gezegd. De vergunning is gewoon afgegeven.” Volgens Geenen zit de fout dan ook bij het afgeven van de vergunning. Volgens hem had deze nooit vertrekt mogen worden. “De gemeente heeft bevestigd dat er door een typefout ook vergunning is verleend voor een raam in het betreffende klaslokaal, die uitkijkt op de begraafplaats.” Gerdan vindt dat Geenen laat komt met het protesteren tegen de verbouwing. “Voordat een vergunning wordt afgegeven wordt deze eerst aan de bewoners voorgelegd. Zij krijgen dan een termijn van 6 weken om bezwaar in te dienen.” Geenen vindt dat dit niet goed is gecommuniceerd vanuit de gemeente. “We zijn niet persoonlijk op de hoogte gesteld. De communicatie liep vanuit de openbare bekendmakingen en ik was te laat met protesteren”, zegt hij spijtig.

Cihan Gerdan

Gesprek

Er is een gesprek geweest tussen de gebiedscommissie, Gerdan, en Geenen. De bouwinspecteur zou ook komen, maar is uiteindelijk niet geweest. “Tijdens dat gesprek heb ik duidelijk aangegeven dat het gebouw al vele ramen had die uitkijken op de begraafplaats. Als dit het probleem is, dan had dit al veel eerder aangekaart moeten worden”, vindt Gerdan. Geenen zegt op de hoogte te zijn van de overige ramen, maar vindt het wel een verschil, omdat het nieuwe raam in een klaslokaal zit, waar de kinderen er de hele dag doorheen kunnen kijken. Gerdan vindt dit onzin. “Onze kinderen hebben wel wat beters te doen”, zegt hij.

“Geenen blijft heisa maken”, zegt Gerdan. “Hij heeft contact opgenomen met het AD. Hij biedt elke keer excuses aan, maar blijft achter mijn rug om de kranten opzoeken en handtekeningen inzamelen. Ik heb het ook helemaal met hem gehad.” Geenen ontkent ooit excuses te hebben aangeboden en is inmiddels gestopt met het voeren van actie. “Het werd een persoonlijke kwestie. Mensen gingen het geloof erbij halen, terwijl ik juist goed omga met mijn moslimburen.”

Gerdan zou er alle begrip voor hebben indien de begraafplaats bezwaar tegen de ramen zou hebben. “Dan zou ik er best afspraken over willen maken, maar niet omdat een bewoner die een paar honderd meter verderop woont het een bezwaar vindt. Wij denken aan het belang van onze buren. Ik heb de directeur van de begraafplaats gesproken en hij heeft duidelijk aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de ramen.”

Uitbreiding schoolplein

De basisschool is ook bezig met het uitbreiden van het schoolplein, dit is verplicht omdat het aantal leerlingen is gegroeid. “De uitbreiding zal nog deze zomervakantie plaatsvinden. De school voldoet niet meer aan de vastgestelde pleingrootte. De school heeft allerlei opties overwogen en uiteindelijk gekozen voor een opdeling van het brede trottoir voor de school door een laag hek, met een haag van beide 1 meter hoog. Hiervoor is geen vergunning nodig. Buiten de schooltijden om kan iedereen er gewoon doorheen lopen. Alle buren in een straal van 500 meter zullen door de gemeente middels een brief hierover geïnformeerd worden.” Ook deze uitbreiding is Geenen een doorn in het oog. Gerdan begrijpt het niet. “Hij heeft hier helemaal geen direct belang bij.”


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.