Richard Wagner (1813-1883) staat centraal in twee concerten in de Sint Lambertuskerk. Het eerste daarvan vindt plaats op dinsdag 28 mei. Organist Eric Koevoets en sopraan Jenny Haisma brengen de Wesendoncklieder van Wagner ten gehore. Die stammen uit ca. 1850 en zijn gebaseerd op liefdesgedichten van Mathilde Wesendonck. Twee van die liederen zijn voorstudies op Tristan en Isolde. Koevoets speelt daarnaast in een eigen transcriptie voor orgel het wonderschone ‘Vorspiel zu Parsifal’. Dit is ook één van de werken, die op de nieuwe cd ‘Voix céleste’ van Eric Koevoets te beluisteren is en die na afloop van het concert wordt gepresenteerd.

Op het concert van dinsdag 28 mei wordt de muziek van Wagner omringd door de mysterieuze waternymfen, Naïaden, van Louis Vierne (1870-1937) en het ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ van de schoonvader van Wagner, Franz Liszt (1811-1886).

200 jaar geleden zag de befaamde en beruchte componist Richard Wagner het levenslicht en Eric Koevoets grijpt de gelegenheid met beide handen (en voeten) aan om Wagnermuziek ten gehore te brengen op het (romantische) Maarschalkerweerdorgel in de Sint Lambertuskerk in Kralingen. “Richard Wagner was een vooruitstrevend componist. Zijn chromatische (gebruik van halve toonafstanden) muziek spreekt organisten aan. Zijn muziek komt hier thuis”, vindt Eric. En het prachtige neogotische interieur van de Sint Lambertus lijkt ervoor gemaakt. Een gepaste omgeving voor de graalridder Parsifal. En dan nog iets dat maakte dat Eric Koevoets wel Wagnermuziek móet spelen in Kralingen. Niet ver van de Sint Lambertus bevindt zich het complex de Wagnerhof; de villa’s in in Art Decostijl dragen de namen van Wagners opera’s.

Dirigent
Eric Koevoets wist als 7- jarige al dat hij piano wilde spelen en eigenlijk tamelijk snel werd dat (ook) het orgel. Dat zijn vader hem op dit imposante instrument voorging, zij het als amateur, zal een rol hebben gespeeld. Hij studeerde orgel en piano aan het Rotterdams Conservatorium. Eric is cantor-organist, d.w.z. hij leidt tevens het kerkoor, Sint Gregorius genaamd in de Sint Lambertus. In Dordrecht staat hij voor het vrouwenkoor La Confiance en het gemengde projectkoor Distinto. Bij Barend Schuurman studeerde hij koordirectie. Daarnaast heeft hij nog een lespraktijk. In het volgend leven zou Eric Koevoets uitsluitend dirigent willen zijn. Zie ook: www.erickoevoets. nl

Organist Eric Koevoets

Berusting
Liszt en Wagner hebben elkaar volgens Eric Koevoets aanzienlijk beïnvloed. Naar aanleiding van het overlijden van zijn dochter Blandine in 1862 schreef Liszt ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ – van verslagenheid tot razernij en uiteindelijk, berusting.

Bijkomen
Vierne komt uit de Franse Romantiek en stond onder invloed van Wagner. Zijn ‘Naiaden’ echoën de Rheintöchter in de Ring des Nibelungen. Eric: “Het is een charmant stuk. Het publiek kan dan even bijkomen”.

Venster op Muziek
Venster op Muziek in de Lambertus bestaat 5 jaar, vandaar de cd Voix céleste. De muziek komt uitsluitend van het Maarschalkerweerdorgel. De klank daarvan is volgens Eric mede zeer speciaal omdat de klanken hoog vanuit de kerk op de toehoorders neerdwarrelen. Uit hemelse sferen als het ware.

De deuren van de Sint Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam- Kralingen, gaan dinsdag 28 mei om 19.30 uur open. Het concert vangt aan om 20.00 uur.

Aansluitend wordt de eerste cd overhandigd. Daarna is er nog gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten. De cd is dan te verkrijgen voor 15 euro. De toegang is vrij, maar na afloop zal om een gift gevraagd ter ondersteuning van de organiserende stichting ‘Venster op muziek in de Lambertus’. Voor meer informatie kunt u terecht bij Cintha de Vreede, 06- 27536859 en lambertuskerk-rotterdam.nl.