Oud worden is best lastig, hoorde ik mijn vader wel eens zeggen!

dec 20, 18 Oud worden is best lastig, hoorde ik mijn vader wel eens zeggen!

Omdat mijn beide bejaarde ouders nog een redelijk goede gezondheid genoten, sloeg ik geen acht op deze woorden. Dat kwam abrupt ten einde toen mijn levenslustige vader ten val kwam en aan de gevolgen daarvan overleed. Mijn moeder was al vergeetachtig, maar totaal alles kwijt na het overlijden van mijn vader. Beginnende Alzheimer, vertelde de huisarts!

Inmiddels zijn we ruim 2½ jaar verder en ondervind ik persoonlijk dat ouder worden voor de generatie vóór mij behoorlijk ingewikkeld kan zijn. Naast de aandacht voor mijn demente moeder, waar ik wekelijks heel graag voor zorg, werk ik sinds een paar maanden ook voor Thuishulp Rotterdam. Deze combinatie blijkt een waardevolle ervaring te zijn, die beide kanten op werkt.

Vertrouwen

Nu ik voor Thuishulp Rotterdam ook andere ouderen help, is het me opgevallen hoe moeilijk het voor hen is om hulp in te roepen. Niet omdat ze het niet kunnen, maar het blijkt moeilijk om iemand toe te laten en te vertrouwen, zeker als de wereld om je heen steeds sneller gaat, ingewikkelder wordt en mensen vaak snel geïrriteerd zijn. Dat is een proces dat we onderschatten!
De mensen die ons benaderen kennen ons nog niet goed en weten vaak niet goed wat we doen.  Vaak weten de mensen die we helpen ook niet goed hoe ze onze hulp moeten inpassen, hoe gaat zoiets in zijn werk?

Klik voor groot.

Thuishulp Rotterdam biedt hulp op allerlei manieren in en om het huis. Dat kan zijn: samen een kopje koffie of thee drinken en even bijkletsen, wat huishoudelijke hulp doen omdat de persoon in kwestie het niet meer allemaal alleen kan. Samen boodschappen doen, samen een ommetje maken om goed in beweging te blijven of om een frisse neus te halen in de rolstoel, samen naar de opticiën, hulp bij een bezoek aan een ziekenhuis, samen een bezoekje doen aan een museum … Alles is mogelijk.

De hulp kan wekelijks een paar uur zijn, maar mag ook 1 uurtje in de twee weken zijn. Daar komt langzamerhand een systeem in als je elkaar beter leert kennen en je het erover eens wordt wat prettig en nodig is. Dat heeft tijd nodig!

Mijn persoonlijke ervaring is dat ik bij een oudere dame iedere week een planning maak voor de komende twee weken, afhankelijk van haar wensen. Soms is dat een uurtje per week helpen in de huishouding, soms een week niet en soms een week 3 uur achter elkaar een kamer grondig opruimen. Zij weet dat de maandagochtend voor haar is en die delen we zo in dat het haar helpt en haar uiteindelijk een tevreden gevoel geeft. Ik kom ook bij een andere dame waarmee ik iedere week een lange wandeling buiten maak (als het weer het toelaat). We drinken dan ergens een kopje koffie en kunnen eindeloos kletsen.  Ik kan uit eigen ervaring wel zeggen dat deze contacten voor mij persoonlijk inmiddels ook belangrijk zijn geworden. Ik word er ook gelukkig van, het werkt dus twee kanten op. Hoe mooi is dat!! 

Isa ter Haar

Wilt u wellicht ook wat hulp en gezelschap? Of kent u iemand die daar eigenlijk wel behoefte aan zou kunnen hebben? Of heeft u ook een bijzonder verhaal over ouder worden, mantelzorg, of hulpverlening? We zijn benieuwd naar uw ervaringen! U doet ons een plezier door contact met ons op te nemen. Dat kan door ons te bellen op 010-3020160, ook kunt ons mailen op info@thuishulprotterdam.nl

Hartelijk dank!

 

 

 

 


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws wekelijks

Uw gegevens zijn beveiligd en u kunt zich altijd uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief op "Uitschrijven" te klikken. Uw gegevens worden dan direct verwijderd. Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.

Facebook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *