Hoe mooi kan lijden zijn: muziek van Palestrina, Lobo en Gesualdo op zondag 10 maart in de Eendrachtskapel.

Requiem
Palestrina’s Missa pro Defunctis verschijnt voor het eerst in druk in zijn Missarum libere primus in 1554. Palestrina is dan ongeveer 30 jaar. De mis is waarschijnlijk enige jaren daarvóór geschreven en is dus een vroeg werk van de meester. Van de requiemtekst zoals wij die nu kennen heeft Palestrina slechts enkele delen meerstemmig gezet. Dichterlijke vrijheid? Niet echt: de tekst voor een dodenmis werd namelijk pas in 1570 officieel vastgelegd. Wél koos Palestrina ervoor de oorspronkelijke gregoriaanse melodieën in zijn mis te parafraseren in plaats van ze letterlijk te citeren.

Stabat Mater
Het Stabat Mater behoort tot de zeer late stukken van Palestrina. Waarschijnlijk geschreven voor paus Gregorius die slechts twee jaar paus was (1590 – 1591). De stijl van dit 8-stemmige, dubbelkorige werk verschilt enorm met die van het requiem: veel homofoner, waardoor de tekst veel makkelijker te volgen is. De tekst stamt overigens al uit de 13e eeuw. Tekstdichter: onbekend, maar daarom niet minder talentvol, getuige het ingenieuze metrum en het vernuftige rijmschema.
Foto Marion Smits

Lobo en Gesualdo
Op het programma staan verder de Lamentaties van de Spaanse componist Alonso Lobo en Caligaverunt oculi mei, een 6-stemmig responsorium van Gesualdo. Cappella Gabrieli staat onder leiding van dirigent Maarten Michielsen. Dit concert is ook te beluisteren op zaterdag 9 maart om 20.15 uur in de Oud-Katholieke Kerk, Juffrouw Idastraat 7 inDen Haag.
Zondag 10 maart 2019, 15.00 uur
Eendrachtskapel
Eendrachtsstraat 95
3012 XH Rotterdam

Voorverkoop €15,00 via www.cappellagabrieli.nl
Koop uw kaarten online
Aan de kassa €17,50
Scholieren/studenten gratis