Na 30 jaar vele Rotterdammers van tweedehands spullen te hebben voorzien, heeft gemeente Rotterdam de kringloopactiviteiten van de vier Piekfijn winkels officieel overgedragen aan landelijke kringloopketen Het Goed. Het Goed en gemeente Rotterdam tekenden vandaag het contract. Van 1 februari tot 1 september vindt een overgangsfase plaats waarin de winkels gefaseerd worden overgenomen. Door de huidige ontwikkelingen op de kringloopmarkt en de professionaliseringsslag die hierin gemaakt moest worden, was dit voor gemeente Rotterdam een noodzakelijke stap. De huidige werknemers blijven in dienst van de gemeente. De naam Piekfijn blijft vooralsnog op de gevels staan. Het Goed zal in overleg met de gemeente haar naam op enig moment in Rotterdam introduceren.

Duurzaamheid en werkgelegenheid
Gerben Wigmans (directeur Stadsbeheer): ‘In de zoektocht naar een geschikte marktpartij hebben wij als gemeente Rotterdam in de openbare aanbesteding een aantal belangrijke eisen gesteld: alle medewerkers behouden sowieso hun baan, de winkel blijft toegankelijk voor alle Rotterdammers – ook die met een kleine portemonnee – en er wordt ingezet op duurzaamheid en werkgelegenheid. Daarbij biedt de marktpartij ook werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Goed zal de Rotterdammer op een goede manier kunnen bedienen in het aanbieden van betaalbare tweedehands spullen met mensen die hun vertrouwde werkplek behouden.’

Veranderingen
Rotterdammers zullen nog niet direct veranderingen gaan zien. Willem van Rijn, directeur Het Goed: ‘Achter de schermen hebben alle medewerkers van Piekfijn al kennis gemaakt met hun nieuwe collega’s en worden momenteel voorbereid op de werkwijze van Het Goed. De eerste winkel zal in de loop van 2020 een make-over krijgen. Dat willen we graag met de Rotterdammers vieren.’

Piekfijn
Piekfijn werd 30 jaar geleden door de toenmalige ROTEB in het leven geroepen om spullen een tweede leven te geven en medewerkers met fysieke klachten een alternatieve werkplek te bieden. De winkels groeiden uit tot een waar begrip in Rotterdam voor het wegbrengen en aanschaffen van tweedehands spullen. In de afgelopen jaren heeft de kringloopmarkt zich echter enorm ontwikkeld en de professionalisering die bij Piekfijn nodig zou zijn om deze markt bij te kunnen benen, is met de huidige middelen niet mogelijk. De gemeente besloot daarom een marktpartij te vinden waarbij de winkels ook in de toekomst een succesvol tweedehands warenhuis blijven voor alle Rotterdammers.

Over Het Goed
Het Goed is een sociale onderneming met 25 eigentijdse kringloopwarenhuizen. Voor en achter de schermen heeft Het Goed ongeveer 1.250 medewerkers. De kringloopwarenhuizen van Het Goed trekken jaarlijks meer dan 2 miljoen klanten. In Rotterdam werkt Het Goed al samen met Pameijer in haar kledingwinkel GoedGekleed in Hoogvliet. Samen met Pameijer zal Het Goed zich ook in Rotterdam inzetten voor werkgelegenheid door hergebruik van goederen. In het streven naar een inclusieve en circulaire samenleving zullen ook verbindingen met andere Rotterdamse organisaties worden gezocht.

Circulair
De gemeente Rotterdam wil dat afval in 2050 niet meer bestaat. Kringloopwinkels hebben een belangrijke rol in deze circulaire ambitie. Met elkaar moeten we namelijk meer producten hergebruiken waar dat kan. Zo zorgen we voor een langere levensduur en uiteindelijk minder productie en minder afval.

(ingezonden mededeling Gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.