De achttiende-eeuwse Rotterdamse dichter Dirk Smits krijgt een eigen festival. Het zal zich op zondagmiddag 22 juni afspelen in de Dirk Smitsstraat en aan de Linker Rottekade. Smits is de maker van het gedicht ‘De Rottestroom’. Op het festival kunnen bezoekers met een zelfgeschreven gedicht of lied hun eigen ode aan de Rotte brengen.

“Ik hoor de Rotte ruisschen / ‘k Hoor met klaterend geschal / Als een snellen waterval / Haar door de open sluizen bruisschen”. Mooier kan je de rivier waaraan Rotterdam zijn naam ontleent toch niet omschrijven? In 1750 schreef Dirk Smits (1702-’53) zijn gedicht ‘De Rottestroom Hij had er liefst zeven jaar aan gewerkt. Smits was een vooraanstaand lid van het Rotterdams dichtgenootschap ‘Natura et arte’. Sommige collega’s prezen het zéér lange gedicht, dat opent met een uitgebreide lofzang op stadhouder Willem IV. Anderen konden er weinig waardering voor opbrengen. Hoewel literatuurstudenten het werk van Smits zo’n 50 jaar geleden nog bestudeerden, kennen weinigen het nog. Het is te hoogdravend, het is onleesbare lyriek uit een antieke tijd.

nivon-rotte90 jaar
En nu heeft het Nivon Rotterdam besloten het zeer lange rijm van zijn dikke stoflaag te ontdoen. Het Nivon (instituut voor volksontwikkeling en natuurvriendenwerk) bewoont een voormalig schoolgebouw in de Dirk Smitsstraat in Kralingen-Crooswijk. De landelijke vereniging bestaat in 2014 negentig jaar. De Rotterdamse afdeling wilde aan dit kroonjaar een eigen feestelijk tintje geven. Het idee voor een poëziefestival borrelde spontaan op.

Voordracht
De Rotterdamse schrijver/columnist/dichter Rien Vroegindeweij opent het festival rond 14.00 uur ’s middags met een voordracht over Dirk Smits, de Rotte en de dam. Ook andere professionele Rotterdamse dichters is gevraagd een bijdrage te leveren, zoals stadsdichter Daniël Dee. Deelnemers van een Nivon-poëziecursus zullen hun zelfgeschreven gedichten voorlezen, afgewisseld met muziek.

RTV Rijnmond
RTV Rijnmond heeft in het radioprogramma ‘Archief Rijnmond’ op zondagochtend luisteraars opgeroepen zelf ook gedichten te schrijven. Iedereen kan zijn dichtwerk sturen naar Suzanne van Munster, van het Taalbureau Vleugels, info@taalbureauvleugels.nl. Voor meer informatie kan men haar bellen: 06-39764310. Vervolgens mag men het zelf voorlezen op het festival. Het gedicht hoeft niet strikt over de Rotte te gaan. Ook de natuur in en rond Rotterdam, milieu en duurzaamheid kunnen beschreven worden. Voor deze zaken maakt het Nivon zich traditioneel sterk, maar ook Dirk Smits bejubelt het stroomgebied van de rivier en het landschap tussen Bleiswijk en de Nieuwe Maas uitgebreid in zijn ‘Rottestroom’.

Wandeling
Wat valt er op zondagmiddag 22 juni nog meer te beleven? Het bekende koor ‘Ondersteboven’ laat Rotterdamse liedjes horen. Bezoekers kunnen een wandeling langs de Rotte-oevers maken, waarbij een gids uitleg geeft over de omgeving. Veel aandacht is er deze middag voor ‘vergroening’ en duurzaamheid. ’s Morgens is een fietstocht naar de ‘oorsprong’ van de rivier, bij Moerkapelle.

Kinderen
Voor kinderen is er ook ’t een en ander te doen. Zij kunnen bijvoorbeeld meedoen aan een workshop waarbij wordt verteld hoe je zelf een gedichtje kan maken. En de kinderen mogen dit ook zelf voorlezen op het podium.

Straatnaambord
Er wordt bovendien een straatnaambord onthuld waarop zal staan wie Dirk Smits eigenlijk was. Rotterdammers met de achternaam Smits worden van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Omdat het Nivon-gebouw tot halverwege de vorige eeuw een lagere school was, is het ook leuk als oud-leerlingen het festival komen bezoeken. Het evenement wordt afgesloten met een bijzonder muzikaal optreden in de grote zaal.

Rotterdam Festivals
Als dit eerste festival slaagt, ziet het Rotterdamse afdelingsbestuur dit als de start van een traditie. Dan zal het programma de komende jaren verder kunnen worden uitgebouwd en mogelijk een vaste plek krijgen in de zomerkalender van Rotterdam Festivals.

Poëziefestival aan de Rotte
zondag 22 juni 2014, van 14.00 tot 18.00 uur
bij en in het Nivon, Dirk Smitsstraat 76
3031 XE Rotterdam
tel. 088-0990999
www.nivonrotterdam.nl

nivon-logo