De notoire overlastpleger uit de Vlinderstraat stond onlangs weer voor de rechter.

De 31-jarige Kralingse ‘grootinnemer’ van drugs is in juni nog veroordeeld tot een fikse werkstraf voor het veroorzaken van brand bij een vuilcontainer in de straat. Na die veroordeling is hij gepakt bij het stelen van een fiets en heeft hij bij zijn aanhouding de agenten beledigd met een scheldkanonnade. ,,Maar’’, zegt de aanklager, ,,het blijft klachten regenen. Volgens de wijkagent is er wel iedere dag een overlastklacht of aanhouding van de verdachte. Op de plank liggen nog strafzaken klaar voor handel in gestolen fietsen en softdrugs en het stelen van een politiepet’’.

De rechter: ,,Dit gaat natuurlijk een keer helemaal verkeerd. U gooit uw eigen glazen in. De buurt is een handtekeningenactie gestart tegen uw overlast. Straks nemen ze het recht nog in eigen hand als dit doorgaat’’.

Somber
Ook zijn ouders op de publieke tribune zien het somber in. Zijn vader wil dat hij gedwongen afkickt. ,,Hij gebruikt alle soorten drugs en is helemaal gek’’, zegt zijn moeder. Woest reageert de verdachte met: ,,Nou, nou. Ik vraag je nog eens mee. Hou dan lekker je mond’’. De rechter: ,,Dat ze hier zijn, betekent juist dat ze nog om je geven’’.

Opnameadvies
Bij de laatste veroordeling is afgesproken dat de Kralinger zich zou laten begeleiden door de reclassering en geen nieuwe misdrijven meer zou plegen. De aanklager: ,,Dat is misgegaan. Behandeling in een gesloten inrichting lijkt noodzakelijk, maar meneer wil niet’’.

De rechter besluit dat de reclassering eerst met een plan van aanpak moet komen voor accurate behandeling en opnameadvies voor de drugsverslaafde overlastpleger en wil pas daarna de strafzaak rond de fietsendiefstal en belediging van de politie afhandelen.

(van onze rechtbankverslaggever)