De 57-jarige bewoner van de Kralingse daklozenopvang Havenzicht zou vorig jaar augustus in een woning aan de Soetendaalseweg in Rotterdam-Noord – waar hij toen met zijn invalide vrouw woonde – een dreun en trappen hebben uitgedeeld aan een nieuwe buurman. Hij zou hem ook hebben gedreigd ‘om te leggen’.

,,Die studenten’’, vertelde de verdachte onlangs tegen de rechter, ,,waren net bij ons komen wonen en dachten gelijk dat ze de baas waren. Wij woonden er al 13 jaar. Drukke studentenfeestjes met veel lawaai organiseerden ze, maar die duurden altijd veel langer dan ze aankondigden. We konden niet slapen. Iemand ging verhuizen, maar in het portiek stonden mijn fiets en een rollator van mijn vrouw. Die moesten weg, anders konden ze er niet door. Heel brutaal deden ze bij de voordeur. Dachten dat ze alles waren.’’

Glaasje water
De 27-jarige buurman zou door de verdachte zijn geslagen en geschopt, beweren het slachtoffer zelf en zijn vriendin. ,,Maar de vrouw van de verdachte, die er ook bij was’’, stelt zijn raadsman, ,,is helemaal niet gehoord. Nu is het te laat, want ze is over
leden.’’ De verdachte laat hierop geëmotioneerd de waterlanders over de wangen biggelen en krijgt een glaasje water van de griffier als steun. ,,Het zijn indianenverhalen. Ik heb niks gedaan, stond in de keuken en heb de deur dichtgeduwd’’, vertelt verdachte in zijn ‘laatste woord’.

Tunnel

Het leven is verdachte boven het hoofd gegroeid. Nadat zijn partner overleed, moest hij de voor haar aangepaste woning verlaten, kwam in de schulden en was gedwongen naar daklozenopvang Havenzicht in de Willem Ruyslaan te verhuizen. ,,Maar ik zit in de schuldsanering en krijg een eigen woning. Ik zie weer licht in de tunnel’’, zegt de verdachte de rechter. Die vindt met de aanklager dat de politie ook de getuigenverklaring van de vrouw had moeten opnemen. ,,Maar dat kan niet meer en daarom spreek ik u vrij’’, besloot de rechter.

(van onze rechtbankverslaggever)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)