‘Ik kon geen kant op’

Niet eerder maakte de politierechter het mee dat hij in de rechtszaal kijvende verdachten tot de orde moest roepen met een harde schreeuw. ,,Nog één woord en u gaat beiden de cel in ter afkoeling’’, meldde hij deze week twee Kralingers.

In de Berkelstraat gingen een 26-jarige bewoonster en haar één jaar jongere kennis op de vuist met een 57-jarige hondenuitlater eind 2012. Alleen de vrouw en de hondenman waren komen opdagen en vlogen elkaar bijna in de haren over de aanleiding van de knok, waarbij de de hondenman met een brommerhelm op zijn hoofd is geslagen en meer klappen kreeg, maar zelf ook fikse dreunen uitdeelde ’s nachts.

,,U had allen een flinke slok te veel op’’, concludeerde de rechter toen de gemoederen tot bedaren waren gekomen. Volgens de vrouw begon de hondenman haar en haar kennis racistisch te beledigen. ,,Ik werd woest toen hij ook zei: ‘Je K-moeder’. Hij viel aan en ik sloeg met de helm, want ik kon geen kant op.’’

De tegenstander, die in de buurt als ‘alcoholistische overlastpleger’ bekend zou staan, stelt dat de knok begon, nadat de twee zijn hondje wilden schoppen. ,,Ik kreeg een klap en moest wel terugslaan, want ik kon daar niet wegkomen’’, vertelt hij op zijn beurt. De aanklager vond het niet relevant wie begon met de vechtpartij. Tegen de vrouw en haar kennis eiste Justitie voor openlijke geweldpleging werkstraffen van respectievelijk 30 en 60 uur. Want de kennis bedreigde de hondenman ook nog. Tegen de laatste is ‘een week cel voorwaardelijk’ geëist. Omdat allen zich beriepen op zelfverdediging, legde de rechter voor de knok uiteindelijk geen straf op. Wel kreeg de kennis 250 euro boete voor de doodsbedreiging.

(van onze rechtbankverslaggever)