Graag stuur ik u wat foto’s die ik vanochtend tijdens een ochtendwandeling maakte. Op de hoek van de Vijverlaan/Slotlaan zag ik een merkwaardig bouwseltje, een soort tent. Toen ik ging kijken, zag ik dat daar een man werkte aan het monument, dat daar ter nagedachtenis van de geboorte van prinses Juliana op 30 april 2019 staat. Hij stelde zich voor als beeldhouwer Van Leeuwen uit Berkel en Rodenrijs. Het werk verricht hij in opdracht van de gemeente Rotterdam.

De heer Veling stuurde De Ster op 11 augustus bovenstaand berichtje en een serie foto’s van het ‘Juliana-monument’ in Kralingen. Afgelopen woensdag 15 augustus sprak de Sterfotograaf ter plekke restaurateur Bas van Leeuwen. Die legde op dat moment de laatste hand aan de restauratie van het monument.

Meer foto’s hier

(c) de heer Veling

Meer foto’s hier

Bas van Leeuwen ‘schouwt’ alle 426 (!) Rotterdamse kunstobjecten, twee keer per jaar. Natuurlijk restaureert hij die niet allemaal. Het Juliana-monument werd in het begin van de vorige eeuw gemaakt door beeldhouwer Simon Miedema. Het bestaat uit beton, natuursteen en (voor die tijd modern) zandcement. Het is voorzien van twee vogeldrinkbakjes en bovenin van een gasbrander. Die werd jaarlijks ontstoken op 30 april maar dat gebeurt al jarenlang niet meer. Het lijkt erop dat de gemeente die traditie in ere wil herstellen. De omwonenden zouden dat prachtig vinden, al zijn ze al reuzeblij met de opknapbeurt.

Meer foto’s hier


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.