In het Engels schrijven ze Zwitserland als Switzerland. Waar wij een z schrijven, daar schrijven zij een s en omgekeerd. Dat wist ik natuurlijk wel. Maar goed. Deze vakantie word ik door een keurige buitenlandse dame geconfronteerd met een andere omwisseling. Ik zal u vertellen hoe. Middenin onze stad houdt zij mij staande met de volgende vraag: ‘I am needing rob a bank. Can you help me?’ Nu is mijn Engels goed genoeg om te weten wat ‘rob a bank’ betekent, dus ik kijk enigszins verwonderd. Het komt niet elke dag voor dat iemand je vraagt een bank te beroven.

Wat een vraag! In de huidige economische situatie was ik eraan gewend om te horen dat de banken ons beroven. Verfrissend om te constateren dat er mensen zijn die denken dat er bij banken nog wat te roven valt. Bij navraag blijkt het een misverstand. Zij had de a en de o omgewisseld. Zij bedoelde niet ‘rob a bank’, maar ‘Rabobank’. Daar is inderdaad nog wel iets te halen, dus ik wijs haar de weg en vervolg de mijne. Leuke tijd, die vakantietijd. Discussies met mensen die je niet kent: waarom boycotten we wel Israël dat gebieden bezet en niet Turkije, dat toch half Cyprus, een euroland, bezet?

Deze vraag kreeg ik op Cyprus waar ik met vakantie was. Daar kom je niet uit, maar het geeft je weer te denken. Of een Engelsman die je vraagt waarom ze in Nederland wel paarden eten en geen honden? Hoe kunnen we? Mijn antwoord, dat we in Nederland wel hete honden eten (hot dogs) maakte het vooroordeel dat de goede man tegen ons had alleen maar groter. Of een verhitte terrasgast die mij uitlegt dat het helemaal niet erg is dat onze kinderen steeds slechter gaan zwemmen, er verdrinkt bijna niemand. Ze moeten leren fietsen, op straat gebeuren pas ernstige ongelukken! Zit ook wat in. Hoe gaat u om met dat soort discussies? Ontwijkt u ze of gaat u er, zoals ik, vol in? Ik geniet van herrie op terrasjes in het buitenland, tot diep in de nacht! Dat hoort daar gewoon bij die lawaaiïge uitgaanscentra. In Nederland niet natuurlijk. Hier kan dat niet, hier hoor je erover te klagen. Welkom thuis!

Eduard Schuringa