Ik zal nog wel enkele jaren blijven hangen in mijn enthousiasme voor ‘het net’. Kennis is macht, dus toen ik pas getrouwd was kocht ik een Winkler Prins encyclopedie. Daar kan je ontzettend veel van opsteken. Maar dat is nog geen fractie van wat het internet te bieden heeft. Nu heb ik weer een aanleiding om lyrisch te zijn over de mooiste uitvinding ooit. U kunt niet alleen alles te weten komen over kwantummechanica, over gentherapie of over het binnenste van de planeet Saturnus, maar zelfs over … rotondes.

Deze week was ik aanwezig bij een lezing van interieur-/meubelontwer – per en meubelmaker Kees van Holst. De lezing werd gegeven in Galerie Kralingen. Tijdens de lezing werd duidelijk dat Kees van Holst had meegewerkt aan een site over rotondes. Dat onderwerp vond ik zo’n ‘geen-onderwerp’ dat ik moest lachen dat daar zelfs een site over was. Maar thuis ben ik toch even achter de computer ge – kropen om op die site te kijken. Toen ik uitgekeken was, sloeg de klok de kleine uurtjes, maar ik weet nu wel alles over rotondes. Er is een ‘rotonde van de maand’, een ‘rotonde top 10 van Nederland’ en zelfs een ‘top 40 worldwide’. De mooiste, de ‘Licht Piramide’, is te vinden in Heythuysen (vlakbij Roermond, in Limburg) en de meest omstreden rotonde staat in Udenhout (gelegen tussen Tilburg en ‘s-Hertogenbosch) – ‘de pik van Udenhout’.

1311K02-8 1311K02-10
1311K02-9 1311K02-7

 

Wees nu maar eerlijk: dat wist u vast niet maar er gaat een wereld voor u open op: www.rotondekunst.eu. Een rotonde is natuurlijk een ideaal punt om een kunstuiting op te zetten. Een van de 8 mooiste rotondes van Nederland, De Harp, is notabene vlakbij mijn huis in Capelle aan den IJssel te vinden. Ja, ik woon in een kunstzinnige rotonde buurt. Er staat zelfs een trompet van dik 6 meter lang. Om u daar deelgenoot van te maken, plaats ik hierbij alle (5) rotondes in mijn buurt. Ja, een kunstzinnige gemeente, Capelle!

Jacques Beket