Geweld tegen vrouwen is onacceptabel en moet stoppen. Daarom hijst wethouder Ronald Buijt van Zorg, ouderen en jeugdzorg op maandag 25 november 2024 de Orange the World-vlag in Rotterdam. Ook kleuren meerdere gebouwen oranje. Orange the World duurt tot 10 december en benadrukt de gezamenlijke inspanningen van de gemeente Rotterdam en diverse maatschappelijke partners om aandacht te vragen voor de veiligheid van vrouwen. Het doel is om geweld in al zijn vormen, van seksuele straatintimidatie tot femicide, zichtbaar te maken en aan te pakken.
Dit jaar draait de campagne in Nederland om het thema “Veilig, overal en altijd.” Geweld tegen vrouwen en meisjes kan op allerlei plekken voorkomen, van de straat tot cyberspace, en van werk tot sportclubs. De campagne wil bewustwording creëren dat geweld niet alleen thuis of op straat gebeurt, maar overal in de samenleving. Iedereen kan een #medestander zijn door in te grijpen wanneer ze ongepast gedrag zien, of dat nu op het werk, in het openbaar vervoer, of online is. Het doel is dat iedereen, mannen en vrouwen, individueel of als organisatie, meedoet om samen geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.
Zo is er opnieuw de postercampagne ‘Het is niet normaal’ vanuit Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, Filomena, Arosa, Fier, Ervaring in Huis en in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Hiermee willen we een signaal geven dat iedereen recht heeft op een veilige thuissituatie en mensen aanmoedigen de weg naar hulp te vinden.
25 november: start Orange the World in Rotterdam
Als symbolische aftrap van de Orange the world-campagne in Rotterdam hijst Wethouder Buijt (Zorg, ouderen en jeugd) de vlag op het Schouwburgplein. Hierna start de kick-off Orange The World in de Arminius. Tijdens de kick-off wordt een korte film ‘Het ligt aan mij’ vertoond. ‘Het ligt aan mij’ is een korte psychologische thriller over intieme terreur en femicide, gemaakt door Rotterdamse makers. Na afloop van de film vindt er een panelgesprek plaats waarin Abid Chand (regie) en Marlyn van Erp (scenario) vanuit hun ervaring met het maken van de film de brug leggen naar de professionals, ervaringsdeskundigen (overlevers) en nabestaanden die in het panel plaatsnemen.
Monument voor slachtoffers femicide of geweld
Tijdens de kick-off onthult wethouder Buijt welke kunstenaar het monument over femicide gaat maken naar aanleiding van de de motie ‘Opdat we Hümeyra nooit vergeten
Gedicht over femicidie door Stadsdichter
De kick-off sluiten we af met een gedicht over femicide gemaakt door de stadsdichter Elfie Tromp. Ze zegt over haar gedicht: “Ik heb me gebaseerd op bepaalde aspecten rondom femicide. De vraag: waarom blijf je bij zo’n man, is vaak een vorm van schuld leggen bij de overlevers van parnergeweld. Het antwoord is simpel: om erger te voorkomen. In een rotsituatie blijven met een onberekenbare partner, is vaak beter te reguleren dan die te verlaten. Door die vraag, straffen we de slachtoffers van partnergeweld eigenlijk nogmaals. We zouden er meer voor ze moeten zijn, ongeacht of ze wel of niet in de relatie blijven.”
Activiteiten en Partners van Orange The World
Orange the World is van 25 november tot 10 december (de Internationale dag voor de rechten van de mens). Tijden deze periode organiseren maatschappelijke partners zoals Zonta Rotterdam, de Soroptimisten, UN Women en de gemeente Rotterdam samen diverse activiteiten. Ook partners van het Platform Stop Geweld Tegen Vrouwen, zoals Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, Filomena Centrum Huiselijk Geweld, IDEM Rotterdam en de politie Rotterdam, dragen actief bij aan het bespreekbaar maken en bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. Voor het kick-off programma en alle andere activiteiten in deze periode, bezoek de website: Orange the World.
Waarom de kleur orange?
De kleur oranje symboliseert een nieuwe dageraad en staat voor hoop op een wereld zonder geweld tegen vrouwen. Dit is de reden waarom de kleur centraal staat in de Orange the World-campagne, die wereldwijd aandacht vraagt voor dit probleem. Door deel te nemen aan deze campagne, benadrukken we dat geweld tegen vrouwen volstrekt onacceptabel is en dat vrouwen zich altijd en overal veilig moeten voelen, ook in Rotterdam.
Cijfers in Nederland
2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door een (ex-) partner.
In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw als gevolg van geweld, de term hiervoor is femicide. Onderzoek van de Verenigde Naties wijst uit dat er elke dag 137 vrouwen sterven aan geweld van een familielid, partner of ex-partner. Zie ook geweldtegenvrouwenmelden.nl/bronnen
(Persbericht gemeente Rotterdam)
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar