De rugbyers van RSRC hebben op zondag promotie naar de eerste klasse afgedwongen met een ruime overwinning op het Amsterdamse AAC 1 Dankzij een 31-23 overwinning op AAC is het eerste team van de Rotterdamse Studenten Rugby Club gepromoveerd naar de eerste klasse. De studenten eindigden vorige week zondag als tweede in de tweede klasse, waardoor ze zich plaatsten voor de play-offs voor promotie.

De Amsterdammers van AAC kwamen ruim 80 jaar uit in de landelijke ereklasse, maar ze degradeerden enkele jaren geleden naar de eerste klasse, en nu degraderen ze dankzij een verloren play-off naar de tweede klasse. In die tweede klasse excelleerden de studenten van RSRC het afgelopen jaar met een tweede positie als gevolg. Aan het begin van het jaar was nog slechts een middenmootpositie ten doel gesteld, omdat de ploeg nog maar net naar de tweede klasse was gepromoveerd, maar tegen het einde van het seizoen werd er al reikhalzend uitgekeken naar de promotie. Op zondag waren enkele honderden belangstellenden naar het veld van de RSRC in Kralingen gekomen om de wedstrijd te bekijken. Zij zagen talenten als Pieter Mol, Frank Nijenhuis en Dirk de Raaff met snelle kwinkslagen de Amsterdammers op het verkeerde been zetten, waardoor de Rotterdammers een aanvankelijk opgelopen achterstand al snel om konden ombuigen naar een vrij ruime leiding.

RSRC01
fotograaf: Erik Heuvelman

De Rotterdamse voorwaartsen waren een slag te sterk voor het Amsterdamse pack en de scrum versloeg de Amsterdammers met verve en ook de talloze line-outs onder leiding van hooker Winfred Damler werden veelal in het voordeel van de Rotterdammers beslist. Tegen het einde van de wedstrijd sloeg de vermoeidheid duidelijk toe bij de beide teams, met als gevolg dat er aan beide kanten een gele kaart viel en er dus spelers in de zogenaamde sin bin moesten plaatsnemen. Vlak voor het einde leken de Amsterdammers nog terug te kunnen komen in de buurt van de Kralingse studenten, maar de referee floot de wedstrijd af bij een stand van 31-23, waardoor de RSRC voor het eerst sinds ruim 22 jaar weer uit gaat komen op het een na hoogste niveau van de landelijke rugbycompetitie.

ingezonden mededeling RSRC