Bas en Jan-Willem nemen de aankomend studenten bij de hand

De Eurekaweek is weer van start gegaan en dat betekent dat zo’n 2600 aankomend studenten van de Erasmus Universiteit de stad Rotterdam overspoelen. Overdag maken zij kennis met hun opleiding en leren zij het campusterrein en de stad beter kennen. ‘s Avonds staat het programma veelal in het teken van de studentenverenigingen en kunnen de nieuwelingen het Rotterdamse uitgaansleven tot in de vroege uurtjes ontdekken.

door Joëlle Stapelkamp

De Eurekaweek kan niet zonder de zogenaamde Eurekagidsen. Zij loodsen de aankomend studenten een week lang van hot naar her om hen wegwijs te maken in de omgeving waar zij de komende jaren zullen vertoeven. Bas Vringer (21) en Jan-Willem Zeijen (22) zijn Eurekagidsen en mogen zich vier dagen lang over een groep aankomend studenten ontfermen. “We moeten er vanaf maandagochtend meteen tegenaan. Uit mijn hoofd gezegd moeten we om 06.30 uur al in de Doelen zijn.”, lacht Jan-Willem, terwijl hij de verschrikte ogen van Bas ziet, die zich duidelijk nog niet helemaal bewust was van dat tijdstip.

Ervaring
Bas en Jan-Willem kennen elkaar van hun studie. Na de Eurekaweek beginnen zij aan hun vierde (Bas) en vijfde (Jan-Willem) jaar Econometrie en Operationele Research. Afgelopen jaar hebben zij fulltime in het bestuur van hun studievereniging gezeten. Bas als voorzitter en Jan-Willem als penningmeester. “Dat is één van de redenen waarom wij ons niet vorig jaar al als gids hebben opgegeven, maar dit jaar komt het er dan eindelijk van.” Voor Jan-Willem is het gids zijn een pleister op de wond. Toen hij jaren geleden zelf deelnam aan de Eurekaweek, moest hij het na twee dagen – wegens een voedselvergiftiging – voor gezien houden. “Ik wil de Eurekaweek nu wel eens een keer in zijn geheel meemaken”, lacht hij. Bas heeft de Eurekaweek wel in zijn geheel doorstaan. Nou ja, in zijn geheel… “Ik zal niet liegen. Sommige ontbijtjes heb ik niet gehaald, maar in de avond en zéker in de nacht was ik er weer helemaal bij.”

Opvallend is dat geen van de heren lid is van een studentenvereniging. “Wij hebben allebei niet echt iets met die cultuur.” Ook lagen er praktische redenen aan de keuze om geen lid te worden ten grondslag. Zo voetbalt Bas nog altijd in zijn oude woonplaats Eindhoven en reist hij twee keer per week – voor een training en een wedstrijd – op en neer; een tijdrovende bezigheid. Bovendien zijn beiden heren al actief lid van hun studievereniging. “Ik snap dat het lid worden van een studentenvereniging voor sommigen heel nuttig kan zijn, maar voor ons is het prima zo.”

Rotterdamse Vikingen Jan-Willem Zeijen (links) en Bas Vringer op de campus, bij de grote vijver

Rotterdamse Vikingen Jan-Willem Zeijen (links) en Bas Vringer op de campus, bij de grote vijver

Cliché
De twee vrienden hebben zin in de Eurekaweek en staan te popelen om de aankomend studenten bij de hand te nemen. “Het klinkt cliché, maar de Eurekaweek is echt belangrijk. Je leert de stad en het campusterrein kennen en bovendien maak je al kennis met mensen die je later ook in de collegebanken tegenkomt. Je hebt echt een voorsprong op studenten die niet hebben deelgenomen.” Voor elke gids is het een uitdaging er een zo leuk mogelijke week voor de aankomend Rotterdamse studenten van te maken. Bas en Jan-Willem weten wel hoe ze dat gaan doen. Zij gooien hun passie voor Vikingen in de strijd. Een passie die tijdens een reis naar Dublin met hun studievereniging ontstaan is. “Daar kwamen we voor het eerst in aanraking met Vikingen.” Sindsdien is hun liefde enkel gegroeid en zelfs ietwat uit de hand gelopen. “Het begon met het krijgen van een boek over Vikingen, maar onlangs kregen we van het nieuwe bestuur van de vereniging zelfs elk een Vikinghelm.” Of die helm voor de sier is? “Zeker niet, die gaan we op doen tijdens de Eurekaweek”, lacht Bas, “als een soort herkenningsteken”. De aankomend studenten die onder de verantwoordelijkheid van Bas en Jan-Willem vallen, zijn bij dezen gewaarschuwd: de Rotterdamse Vikingmentaliteit wordt er door deze twee gidsen in vier dagen ingepeperd. Be prepared!