Steeds meer Rotterdammers kampen met hoge energierekeningen door de stijgende energieprijzen. Om huurders en woningeigenaren met een laag inkomen tegemoet te komen biedt de gemeente extra maatregelen gericht op het energiezuiniger maken van hun woning. Hiervoor is 18,6 miljoen euro Rijksgeld beschikbaar.

Wethouder Enes Yigit (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal): “Mensen met de laagste inkomens kunnen energiebesparende maatregelen vaak niet betalen. Zij worden dus dubbel geraakt door de hoge energieprijzen. Met deze maatregelen bieden we Rotterdammers met een inkomen tot 140% bijstandsniveau ook de mogelijkheid om zelf iets aan energiebesparing te doen.”

Voor huurders en woningeigenaren
De Rijksuitkering is bedoeld voor zowel huurders als voor woningeigenaren met een laag inkomen. Omdat de urgentie groot is, zijn de energieklussers vorige maand al gestart. Zij geven advies en brengen direct energiebesparende maatregelen aan in de woning. De aanvragen voor energieklussers gaan erg hard, zij voorzien in een behoefte. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “In deze tijden is het meer dan nodig om Rotterdammers te helpen bij het verduurzamen van hun huis. Met deze extra middelen kunnen ze daartoe een stap zetten die zorgen voor verlaging van de energierekening.”

Instellen radiatoren
Vanaf december kunnen huurders van particuliere eigenaren of huiseigenaren gebruik maken van ‘Waterzijdig inregelen’. Dit is het instellen van radiatoren waardoor er precies genoeg warm water door de radiatoren gaat om de woning goed te verwarmen. Dit bespaart kosten. Ketelbinken en Wijk Energie Werkt voeren het uit, zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Energiecoaching en Opzoomer Mee
De Energiebank organiseert vanaf december informatiebijeenkomsten voor groepen bewoners over energiebesparing; energiecoaching. Bewoners wisselen tips uit en krijgen kleine energiebesparende producten. Opzoomer Mee gaat dit najaar als proef in vijf straten in Feijenoord met buurtbewoners in gesprek over energiebesparing. Ze werken hierin ook samen met de Energiebank. De komende maanden volgen nog meer maatregelen waar Rotterdammers met een laag inkomen gebruik van kunnen maken.

Voor lage inkomens
Deze maatregelen zijn nu nog voor alle Rotterdammers (huurders en huiseigenaren) die een inkomen hebben tot 140% van bijstandsniveau. Om de juiste mensen te bereiken werkt de gemeente samen met partners zoals woningcorporaties, kerken, moskeeën, Energiebank Rotterdam, Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, budgetmaatjes010, etc.  Voor meer informatie, ga naar: Geldzorgen | Rotterdam.nl en voor aanmelding energiecoaching: Energiebank Rotterdam – Bespaar nu op je energie rekening

(Ingezonden mededeling gemeente Rotterdam)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.