“Hieronder stal ik, normaal gesproken, m’n paarden”, zegt Isabelle Roepel (12 jr.) als we plaats hebben genomen op de tribune van de ‘Grandstand’, de nog tamelijk nieuwe accommodatie op de Rotterdamsche Manège, ook met kantoorruimtes en een flink aantal stallen. Paarden? Ja, samen met haar zus Carlijn (13 jr.) heeft ze de beschikking over drie paarden, eigenlijk pony’s (het onderscheid tussen paarden en pony’s zit ‘m niet alleen in de schofthoogte; er zijn kleine paarden en grote pony’s): de 12-jarige merrie Breitling, de 9-jarige ruin M&M en de 16-jarige merrie Stakkato. De pony’s lopen gedurende het CHIO in de wei bij Moordrecht. “Isabelle: “Breitling heeft de meeste mogelijkheden”.

Isabelle vindt dressuur mooi om naar te kijken maar springen spannender. Dat is haar sport waaraan al haar vrije tijd op gaat.

Nederlands kampioen
Zaterdag 10 juni deed ze met Breitling mee aan het ‘Concours Delft’, in categorie M pony’s (middelzwaar). Ze ging foutloos rond op het eerste parcours en viel op het tweede. Toch was dat weer een rozet erbij in haar kamer thuis. ‘Die is al aardig vol, meer dan honderd’, lacht Isabelle.

De eerste prijs, klasse M pony’s, behaalde Isabelle op zaterdag 27 mei tijdens Jumping Maassluis en ze werd het afgelopen indoorseizoen Nederlands kampioen klasse L (lichte tour) springen.  Na de zomerperiode wil ze uitkomen in categorie Z (zwaar).

Vannico
Isabelle is op de Manege de Prinsenstad (Delft) begonnen met paardrijden. “Ik heb daar gestaan”, zo zegt ze het in paardensporterstaal. Ze was nog maar 4 jaar toen voor het eerst op een paard zat en ‘staples’ kreeg maar pas toen ze 10 was, werd het serieus. Met de ruin Vannico kreeg ze de smaak te pakken maar kwam uiteindelijk met hem niet ver genoeg naar haar zin. Dus werd Vannico verkocht en die ‘staat’ nu in Utrecht. Vergeten is ze hem niet en ziet hem nog wel’s op concoursen. “Hij wordt een beetje grijs”.

4 à 6 keer per week zit Isabelle op haar paard, 1 keer per week wordt ze getraind door Roelof Jan Boer, in Moordrecht of Wateringen en ze wordt begeleid door het KNHS Talenten Trainings Centrum (TTC) Zuid-Holland.  Wel zo’n beetje elke week (weekend) rijdt ze een wedstrijd. Eind juni, begin juli is Isabelle te vinden in Opglabbeek, Belgisch Limburg, waar ze ook zal deelnemen aan een concours.

Isabelle Roepel

Sportstatus
Isabelle woont in Rotterdam-Prinsenland en gaat naar school op het Libanon Lyceum in Kralingen (VWO). Daarna zou ze het liefst naar een buitenlandse universiteit willen. Waarom niet naar Thorbecke VO aan de Prinsenlaan? Daar kan topsportbeoefening toch worden gecombineerd met de studie? Isabelle heeft op het Libanon Lyceum een zgn. sportstatus. Daar wordt rekening gehouden met haar trainingen en wedstrijden. Is het fijn dat zus Carlijn, 11 maanden ouder, ook aan springen doet op hetzelfde (M) niveau? Jazeker. De zussen rijden op dezelfde paarden. Een verhaal over Carlijn stond 2 jaar geleden in De Ster: desteronline.nl/ik-ga-altijd-zingend-naar-de-manege. Gaat ze naar het Kralingse Bos om te kijken naar het CHIO dit jaar? Welzeker! Favorieten? De hele Nederlandse springéquipe!

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]