De komende barre winter vol inflatie en torenhoge energierekeningen doorkomen doen we niet alleen, dat doen we met elkaar. Dat is de boodschap van Stichting Warm Rotterdam. Annemarieke van Egeraat, de directeur van de stichting, roept op anderen te helpen, financieel en met aandacht.

1. Geen compensatie nodig? Maak dan je geld over!
Iedereen krijgt straks compensatie van de overheid voor de hoge energierekening. Een niet misselijk bedrag van 190 euro, en dat twee maanden op rij. “Alleen: lang niet iedereen heeft die steun daadwerkelijk nodig”, weet Van Egeraat. “Stichting Warm Rotterdam roept daarom mensen die het kunnen missen op om dat geld over te maken aan organisaties die deze winter goed werk verrichten.”

“Het kan ook naar Warm Rotterdam, dan sluizen wij het wel weer door naar organisaties die het geld meteen goed gebruiken.” Wie meer wil weten over deze kleine organisaties en hun werk kan terecht op de website warmrotterdam.nl.

2. Geef geld aan de kleine, informele organisaties in de stad
“Er zijn dus heel veel kleine initiatieven in de stad die de komende koude maanden heel veel gaan betekenen voor mensen”, zegt Van Egeraat. “Die plekken aanbieden waar je een maaltijd kunt krijgen. Die plekken openen waar je warmte kunt vinden. Plekken waar je sociaal contact kunt hebben, ook. Je zou, mocht je geld hebben om te missen, een donatie kunnen doen aan zo’n plek.”

“Dat geld komt namelijk direct op de goede plek terecht. En dat is nodig, want in Rotterdam zijn volgens onze cijfers zo’n 25 duizend gezinnen die in armoede leven en nu dus echt hulp nodig hebben. 89 duizend Rotterdammers leven onder de armoedegrens. Dat is een gigantisch aantal. Elke euro kan helpen.”

3. Gooi geen spullen meer weg
“Dit ligt natuurlijk voor de hand, maar nog te vaak worden oude spullen gewoon weggegooid. Mensen kunnen jouw oude spullen vaak beter gebruiken dan je denkt. Gooi dus geen kleding of meubels meer weg deze winter, maar breng het naar de kringloopwinkels en naar kledingbanken. Breng kleding, vooral kinderkleding, ook naar De Huizen van de Wijk. Er zijn er 47 van in Rotterdam. Daar zitten de welzijnsorganisaties die je verwelkomen al klaar.”

4. Informeer jezelf
Sommige Rotterdammers komen nooit met armoede in aanraking, simpelweg omdat het in hun omgeving niet voorkomt. Maar wie er wel mee in aanraking komt, heeft vaak meer begrip en staat ook sneller klaar voor een ander, weet Warm Rotterdam. “Daarom: meld je bij ons aan! We hebben bijvoorbeeld zogenoemde warme spreekuren, met ervaringsdeskundigen. Daarop krijg je zelf te horen wat er speelt in onze stad.”

Niet schrikken: als je nog weinig weet van hoe krap sommige stadsbewoners moeten leven, zal dat wel even opzien baren. “50 procent van hen die in armoede leven heeft zware gezondheidsproblemen. Er is een groot verband tussen geldzorgen en gezondheid. Mensen in armoede gaan ook nog eens gemiddeld zes jaar eerder dood, blijkt uit cijfers. In een land als Nederland is dat eigenlijk onacceptabel. En weet je? Het kan iedereen overkomen. En: er is niemand die hier voor kiest. Armoede is enorm stressvol, je wordt er ziek van.” Het is voor iedereen goed om dat eens te horen, vindt Stichting Warm Rotterdam.

5. Let op je buren en je naasten
Nog een advies: houd je ogen open. “Kijk beter om je heen deze winter”, zegt Van Egeraat, die hoopt dat meer sociale controle er voor zorgt dat mensen elkaar ook sneller helpen. “Bel eens aan als je ziet dat de gordijnen bij de buren niet meer open gaan. Of als de ramen er steeds beslagen zijn. Zeg iets tegen je buurman of buurvrouw als zijn of haar schoenen er niet meer uitzien, of als ze geen goede jas aanhebben. Het kunnen allemaal signalen zijn, misschien is er hulp nodig. Kijk ook naar de kinderen in de klas van jouw kind. Zijn die wel warm gekleed? Denk je dat ze hulp nodig hebben? Een beetje naar elkaar omzien kan deze winter geen kwaad.”

Via: RTV Rijnmond