Wijkraad Crooswijk vergaderde dinsdag 23 januari in Huis van de Wijk De Nieuwe Branding. Daaraan voorafgaand meldde wijkraadslid Ron Buitelaar dat Stien Weijgertse daags tevoren was overleden. Hij kreeg de gelegenheid om onderstaande tekst uit te spreken.

“Gisteren kreeg ik het trieste bericht dat Stien Weijgertse was overleden.
Stien Weijgertse, wie kende haar niet, heeft heel veel betekend voor Crooswijk, zowel voor oud als jong.

Mede dankzij haar enorme inzet  zijn er mooie dingen gebeurd en ontstaan in Crooswijk. Zo is zij jarenlang voorzitster geweest van de Bewonersorganisatie.  Ook was zij zeer actief voor het behoud van de sociale woningbouw en betaalbare huren. Stien was ook één van de drijvende krachten achter De Nieuwe Branding. Eigenlijk zijn er teveel dingen om hier allemaal op te noemen. In 2014  werd Stien door de gebiedscommissie onderscheiden met het ‘Zonnetje’ voor haar vele activiteiten.

Uitreiking Zonnetjes, In Sportcentrum Schuttersveld 19 december 2014, met Stien Weijgertse rechts.

Maar ook buiten Crooswijk heeft Stien veel gedaan. Denk daarbij aan de stichting vrienden kindertehuis Corinto. Op 22 november 1998 werd zij uitgeroepen tot Rotterdammer van het jaar als beloning voor haar enorme inzet.
Stien Weijgertse, puur Crooswijkse daadkracht en liefde voor de wijk. Stien hield van Crooswijk en wij van Stien. Stien rust zacht.

Ik wil u verzoeken om Stien te herdenken met een minuut stilte, indien mogelijk staande.”

De Ster herinnert zich Stien Weijgertse als de onverschrokken voorzitter van het Wijkorgaan Crooswijk (bewonersorganisatie). Tijdens een bewogen bewonersvergadering in 2014, in aanwezigheid van een Havensteder (huisbaas) directeur maakte een zeer boze Crooswijker aanstalten om met de laatsgenoemde te gaan knokken. Hij was opgestaan en was bezig zijn colbert uit te trekken (zo deed men dat vroeger, als er iets moest worden uitgevochten). Kennelijk was rekening gehouden met zo’n gebeurtenis, want twee potige heren traden op de vechtersbaas toe en tilden hem op, onder de oksels, elk aan een kant. De voeten van de boze bewoner bengelden boven de vloer. Zo ging het richting de uitgang, voor de tafel van voorzitter van de vergadering Stien Weijgertse langs. Ze vertrok geen spier.

Eindejaarsbijeenkomst Vrijwilligerswinkel 24 december 2019, Stien Weijgertse samen met medewerker Vrijwilligerswinkel Christel Ruijgrok

Huis van de Wijk De Nieuwe Branding, toentertijd De Branding, was gesloten en verkeerde in een deplorabele staat. Er was veel te lang te weinig aan het onderhoud gedaan, door de gemeente. Stien was gewoon om ’s ochtends met dames van buitenlandse afkomst koffie te drinken en en de lopende zaken te bespreken, nadat de dames hun kinderen naar school hadden gebracht. Gesloten of niet, Stien verschafte zich toegang tot De Branding en zette de in haar ogen zeer noodzakelijke koffie-uurtjes door. Dat was het begin van de wedergeboorte van De Branding. Uiteindelijk werd die Huis van de Wijk De Nieuwe Branding. Crooswijk kan niet meer zonder.

Op de Koeweide 5 januari 2018, Stien Weijgertse samen met actieve bewoonster van Crooswijk José Klaassen.

Indruk op De Ster maakte ook de bemoeienis van Stien met Centro de Menores, een kinderhuis in Corinto, Nicaragua. Zij zamelde geld en materialen in voor het kinderhuis aan de andere kant van de wereld. Ze kreeg daarbij steun van mensen in haar omgeving. Zie: facebook.com/centrodemenores.corinto/?locale=ms_MY

Dochter Saskia van Uden-Weijgertse vertelt degevraagd dat het met de gezondheid van haar moeder Stien al een poos niet goed ging. Ze kwam de vorige week ten val in haar eigen huis en werd dinsdag 16 januari met de ambulance naar het Sint Franciscus Gasthuis gebracht. Daar bleek ze haar heup te hebben gebroken. Vanaf dat moment ging ze achteruit en maandagochtend 22 januari overleed ze.

De familie wil de begrafenis in kleine kring doen plaatsvinden. Men is bang voor een te grote toeloop. Zoals al werd gezegd, een Crooswijks icoon is heengegaan.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.