Stop de verloedering van het Kralingse Bos

sep 16, 19 Stop de verloedering van het Kralingse Bos

In de jongste editie van het  wijkblad De Ster beschreef Joris Zee de door bewoner Veldhuijzen opgesomde vervuiling en overlast, veroorzaakt door de vijf keer per jaar terugkerende grote muziekfestivals in het Kralingse Bos. Een meer dan eens herhaalde noodkreet, waar noch de gebiedscommissie, noch de gemeenteraad iets mee gedaan heeft. Zee legt de nadruk op wat er zich op straat afspeelt en wat er aan drugsstrips, lachgas-patronen, condooms, bierblikjes en uitwerpselen achterblijft na het komen en gaan van zo’n twintigduizend meest jongere bezoekers. Alleen al daarom meer dan genoeg redenen om dit soort zogenaamde muziek- en dansfestivals uit het Kralingse Bos te verwijderen.

Maar er is nog veel meer aan de hand. Alle bewoners tot op zo’n vijfhonderd meter afstand van het festival worden vijf keer per jaar een heel weekend hun huizen uit gebeukt. Het stampend gebonk, voldoende om honderden jongeren een blijvende gehoorschade te bezorgen, is nauwelijks te verdragen.  “U kunt geluidsklachten deponeren bij de Milieudienst”, is het standpunt van de organisatoren. En wat is het antwoord van de Milieudienst? “Ja, u bent zeker niet de enige die klaagt over geluidsoverlast, maar het festival blijft vrijwel steeds binnen de toegestane geluidsnormen”. Verlaag die normen flink, zou ik zeggen, tenminste als de festivals sowieso niet verdwijnen.

Toch – en dit tot slot – is er eigenlijk nog iets belangrijkers aan de hand. Het Kralingse Bos werd ooit aangelegd als groot rustgevend park/bos, waar de natuur zou groeien en bloeien en waar het goed toeven was. Waar vogels zich in grote getale zouden nestelen, waar konijnen en eekhoorns zouden wonen. Ik herinner me hoe leerkrachten van de lagere school met hun kinderen naar het bos gingen om ze te leren en te wijzen op dit alles. En ga dan nu eens kijken, luisteren en zoeken. Alle vogels, met name de kleinere en de zangvogels zijn verdwenen. Afgezien van een stel dove kraaien is het een doodse stilte geworden. Weggejaagd door waanzinnig gedrum en bijkomende lawaai instrumenten, tot laat in de avond. Want ook vogels kunnen niet zonder rust en slaap.

Zoals zo vaak in de politiek hinkt het beleid op twee gedachten. Enerzijds wordt groen gepromoot, maar anderzijds wordt in de vorm van muziekfestivals (stedelijk belang noemt de wethouder dat) de natuur weer vernietigd. Een andere plek voor de lawaaifestivals?  Wat dacht u van het strand van Hoek van Holland? Ook gemeente Rotterdam, en straks prima bereikbaar met de metro. Haast maken graag, gemeenteraadsleden!

Frits Mudde


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws wekelijks

Uw gegevens zijn beveiligd en u kunt zich altijd uitschrijven door onderaan de nieuwsbrief op "Uitschrijven" te klikken. Uw gegevens worden dan direct verwijderd. Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.

Facebook

2 Reacties

  1. h.volkers /

    De overlast bij festiviteiten is enorm..Ze staan hier met 10 man tegen de heg te plassen en wat je al niet meer vind., Daar de gemeente hier niet schoonmaakt, moeten we dat zelf doen. alle blikjes e.d. opruimen. Ook de tennisclub krijgt steeds meer toestemming tot feestjes tot de vroege uurtjes.. Vele slapelozenachten voor omwonende. Nu willen ze 2 tennishallen plaatsen. zodat de herrie ook in de winter kan doorgaan.. Ben benieuwd of onze ruim 100 handtekeningen
    hier een halt kunnen toeroepen.

  2. Jan Riezenkamp /

    De gemeente laat bewoners en rustzoekende recreanten in de steek, de brutalen en lawaaischoppers hebben het alleenrecht gekregen door achterover leunende overheid.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Grote festivals in Kralingse Bos wekken wrevel bij omwonenden - De Ster Online - […] Lees ook: stop-de-verloedering-van-het-kralingse-bos […]
  2. Rotterdam zoekt nieuwe festivalterreinen - De Ster Online - […] Lees ook: stop-de-verloedering-van-het-kralingse-bos […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *