Levendigheid of leefbaarheid?
De afgelopen jaren is er een toenemende vraag naar dans- of muziekfestivals tot 20.000 bezoekers in Rotterdam. De gemeente geeft vergunningen af om de stadsparken hiervoor te benutten. Met name het Kralingse Bos heeft oppervlakte voor een groot evenement. Echter, het is de vraag of het bos hiervoor gebruikt kan worden. Met de toegenomen bezoekersaantallen is ook de overlast in de wijken om het bos gegroeid. De gemeente doet hier te weinig aan, zegt bewoner Veldhuijzen (41 jr.) uit de Jaffawijk, een van de omwonenden van het Kralingse bos, die overlast ervaren.
Overlast
Met name de grote festivals zorgen voor overlast. De regelgeving daarover beperkt zich tot de festivals op zich, ze moeten voldoen aan een geluidsnorm en rommel wordt keurig netjes opgeruimd op het festivalterrein zelf. Maar vanaf de metro tot het bos vinden we tot twee weken later nog de troep op straat. Tijdens de evenementen staan de wijken vol geparkeerd en staat er een rij stationair draaiende taxi’s bij mij in de straat. Het merendeel van de jongeren, want dat zijn de festivalgangers, komt met de metro. Ze drinken zich in bij de Albert Heijn en gooien de blikjes en flessen op straat, onderweg naar het bos. Je vindt hier weggegooide condooms, lege strips van smartdrugs, Red Bull blikjes, lachgas patronen, enzovoort. Er wordt op straat gedeald. Plassen doen de jongeren in je portiek. Daar wordt tot nu toe niets aan gedaan.
Voor veel bewoners is het park tijdens de zomertijd vaak niet of slecht toegankelijk. Aan mijn kant was het bos vorig jaar 99 dagen afgezet voor de af- en opbouw van evenementen. Dan is het strandbad niet bereikbaar, of de velden aan de plas. Niet iedereen ergert zich in even hoge mate aan de overlast, maar ik heb mijn appartement gekocht voor de rustige plek aan het park. Het recreatieve aspect gaat verloren, nog niet zo lang geleden was het Kralingse Bos de beste openbare ruimte van Nederland…
Gebiedscommissie
Samen met buurtbewoners uit diverse wijken om het bos heen en met hulp van een gebiedsregisseur en de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk, diende Veldhuizen afgelopen najaar een klacht in bij wethouder Kasmi (onderwijs, cultuur en toerisme). Gebiedscommissielid Oana de Visser-Baicu, die namens de gebiedscommissie bewoners ondersteunt, liet per mail aan de buurtbewoners weten dat hun klacht weliswaar werd behandeld, maar zonder toezegging van voorgenomen verbetering,
‘Volgens de wethouder zijn festivals een kwestie van stedelijk belang. En daarmee is alles al gezegd. Verder heeft hij nog geen nieuwe/alternatieve locaties in Rotterdam gevonden en is het Kralingse Bos de enige locatie die het mogelijk maakt om 20.000 bezoekers te huisvesten.’
Rens van Overdam, technisch voorzitter van de gebiedscommissie erkent het dilemma dat bestaat tussen aan de ene kant een levendige maar aan de andere kant een leefbare stad. Waar het lijkt dat de gemeente de nadruk legt op de levendigheid in de stad, maken bewoners zich vooral zorgen over de leefbaarheid en de ervaren overlast. Voorlopig is daar geen middenweg tussen gevonden.

Boothstock festival in het Kralingse Bos op 8 juni jl. Foto: Winish Chedi.
Wat mij betreft mogen festivalorganisatoren ook meer aandacht hebben voor wat hun festival betekent qua beleving voor omwonenden. Het gaat met name om de vijf grote B evenementen die sinds vijf jaar in het bos plaatsvinden en die bijdragen aan de levendigheid van de stad. De gemeente is nog bezig om een betere balans te vinden tussen levendigheid en leefbaarheid in Rotterdam. Reacties van omwonenden hebben geleid tot meer aandacht voor op- en afbouwtijden, herstelperiodes en aanpassing van locatieprofielen. Verder is het signaal bij de gemeenteraad op de Coolsingel geland, en wil men vanuit de gemeenteraad met omwonenden, organisatoren en doelgroepen in gesprek. Op 29 september vindt op initiatief van de gemeenteraad een debat plaats in het Arminius in de vorm van een raadscafe om met elkaar hierover in gesprek te gaan. Of dit direct wat zal opleveren is de vraag, na het festivalseizoen zal er in ieder geval een goede evaluatie moeten plaatsvinden en zal werk gemaakt moeten worden van kortere op- en afbouwtijden en het in acht nemen van herstelperiodes.
De gebiedscommissie heeft in de afgelopen jaren meermaals over allerhande vormen van overlast advies uitgebracht aan het College van B&W en de gemeenteraad. Bijvoorbeeld, om geen grote evenementen te plaatsen in het bos in de zomerperiode.
Dat advies hebben we zes jaar geleden nog wel gegeven. Maar de trend om in de zomerperiode festivals te houden is door de stad ingezet.
Lees ook: stop-de-verloedering-van-het-kralingse-bos
Hoe verder?
De buurtbewoners zijn blij met de hulp van de wijkregisseur, maar de invloed van de gebiedscommissie lijkt op gemeentelijk beleid beperkt te zijn.
Hoe bereik je de gemeente? Het is lastig klachten goed te adresseren. Je hebt wethouders voor buitenruimte, maar geven die ook de vergunningen af? Hebben buurtbewoners een stem die opweegt tegen de tendens om lucratieve festivals naar Rotterdam te halen? Het is belangrijk dat we doorgaan met de buurtbewoners te mobiliseren, maar het vergt ook veel inspanning dit te organiseren of je te verdiepen in het gemeentebeleid. Moet ik nu al mijn tijd daarin gaan steken?Aldus Veldhuijzen.
Als de klachten van de buurtbewoners gegrond zijn, lijkt het inderdaad zaak om vanuit de bewoners door te gaan met de gemeente hierop te attenderen. Als dit niet gebeurt zal de gemeente wellicht de indruk hebben dat de al bestaande regelgeving waarbinnen de levendigheid zich kan manifesteren afdoende is om de leefbaarheid rond het Kralingse bos te garanderen. De levendigheid van de stad, als oprukkend fenomeen, zal dan niet uit zichzelf minder worden. Gemakshalve ga ik er hierbij van uit dat je twintigduizend jongeren, die bij monotone drum en basgeluiden drugs en alcohol consumeren, levendig kunt noemen.
Joris Zee
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Trackbacks/Pingbacks