Een maand op vakantie geweest. Die begon op 19 juli met 2 auto’s, mijn kleindochter en haar gezin en ik bij mijn dochter en schoonzoon in de auto. Mooi achterin tussen tassen en etenswaren. Het werd een rit van 1.000 km. We stopten 3 keer om te tanken. Langs  Antwerpen en Brussel was het druk maar vanaf Nancy / Toul  gingen we de tolweg op. Onderweg  zag je 5 uur lang alleen korenvelden en kleine gehuchtjes  in de verte. Het deed mij denken aan het televisieprogramma ‘Ik vertrek’ waarin mensen naar het buitenland verhuizen voor een nieuw leven. Als Rotterdamse moet ik hier niet aan denken.

Wij gingen richting Lyon en vandaar links via een andere tolweg richting Grenoble, naar de Franse Alpen. Mooi was het dat je voor de tolwegen niet meer in de rij hoefde te staan, want onze auto heeft op de voorruit een tolkastje dat automatisch registreert hoeveel je hebt gereden en wat er betaald moet worden. Dit wordt dan van je rekening afgeschreven. Onderweg geen grote steden gezien alleen borden met Parijs erop. Na 11 uur rijden in Savoie aangekomen. In het huis waren veel mensen van alle leeftijden. Mooi, omdat 4 weken lang mee te maken. Ik merkte dat de jongeren van tegenwoordig heel andere eetgewoonten hebben, zoals stokbrood met verschillende kaasjes en daarna barbecueën. Zeker de mannen vinden dat mooi en lekker en over het vlees, dat veel gegeten werd, ging het gesprek. Groenten waren er niet veel,  wel gemengde sla en als wij uit eten gingen was pizza  de favoriet. Wij hebben veel gedaan en voor het huis moesten nog veel spullen komen. Ik ben zelfs naar de Ikea geweest in Grenoble en heb onderweg sneeuw gezien. Haast alle grote bedrijven zijn buiten de steden, waar heel veel plaats is.  Buiten de grote ketens ziijn daar ook bowlingbanen en kinderparadijzen.  Bij de bowlingbaan zijn wij een middag wezen bowlen. Ik kon niet overal mee naartoe want klimmen is voor mij niet makkelijk. Ik heb in die tijd 5 boeken gelezen over het verleden en weer veel geleerd over wat  niet meer zou moeten gebeuren. Blij was ik met mijn paspoort dat ik een jaar geleden heb verlengd. Je kan ook een identiteitskaart (scheelt 20 euro) nemen.

Wat ik niet begrijp, is als je al 60 jaar een paspoort hebt en ouder wordt, je dit dan moet veranderen. Mijn rijbewijs heb ik ook al meer dan 60 jaar. Ook ben ik al 50 jaar lid van de ANWB en gebruik ik voor het parkeren nu Yellowbrick en mijn krant het AD heb ik ook al meer dan 50 jaar. Dit zijn dingen die je heel je leven al hebt en voor een paar centen zal je dit niet veranderen. Voor mij hoeven grenzen niet maar nodig had ik mijn paspoort wel in Zwitserland, waar wij iemand van het vliegveld in Genève hebben opgehaald en er nog een grenspost is waar gecontroleerd wordt. Gelukkig konden wij  doorrijden. Leuk was het toen wij weer naar huis gingen. Op de Van Brienenoordbrug zag ik de skyline van Rotterdam. Goed om te zien.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.