Het komt niet vaak voor, maar dit keer is het me toch gelukt. Ik sta binnen één week in twee kranten. Uiteraard in De Ster, maar afgelopen zaterdag stond ik in het AD (Stad & Regio) met mijn quote: ‘Provincie wordt belangrijker’. En dat is zo. Sinds 1 januari dit jaar is de stadsregio Rotterdam opgeheven en vallen we weer als gemeente Rotterdam rechtstreeks onder de provincie Zuid-Holland. Misschien wist u dat niet, maar ik kan u vertellen dat de resultaten nu al zichtbaar zijn. Maar liefst 10 Rotterdammers maken kans om in de Provinciale Staten gekozen te worden. En als ik u vertel dat er 55 zetels te vergeven zijn, begrijpt u dat als het allemaal lukt, Rotterdam een behoorlijke vinger in de pap gaat krijgen. Zo hoort het ook. Wij zijn een belangrijke motor van de provincie, die goed bereikbaar moet blijven via land, zee en lucht.

Zo, dat weet u ook weer. Stemmen dus! Wanneer? Morgen de 18e. Waar? In alle stemlokalen in Rotterdam. Maar nu iets heel anders. Vorige week was de Boekenweek. Ik vind die week steeds belangrijker worden en ik zal u uitleggen waarom. Als je in de winkel of online een boek koopt, dan krijg je een Boekenweekgeschenk. En het blijkt dat daar mensen op afkomen. Goed voor de boekenverkoop. Maar niet automatisch goed voor onze boekwinkels. Dus heb ik eens nagedacht. Eigenlijk zouden wij ieder jaar een eigen Rotterdams of wat mij betreft Kralings of Crooswijks Boekenweekgeschenk moeten hebben, een geschenkboek dat je alleen in een Rotterdamse boekwinkel kunt krijgen. We vragen een goede journalist om het te schrijven, over een Rotterdamse gebeurtenis of periode. En iedereen die persoonlijk – niet online – in de boekwinkel een boek koopt, krijgt dat Rotterdamse Boekenweekgeschenk. We betalen die geschenkboeken gewoon uit het Rotterdam promotiebudget! En zo zorgen we er zelf voor dat onze binnenstad zijn boekwinkels houdt en dat ze niet sluiten. Ik kijk nu al uit naar het eerste deeltje van het boek dat – neem ik aan – uitgereikt zal worden aan of door onze burgemeester.

Eduard Schuringa