‘Wel het lichaam, niet mijn moeder’
Op 23 februari jl. overleed Clothilde Yvonne Opmeer, ‘Clothie’ voor hen die haar kenden. Ze werd 71 jaar. Op donderdag 3 maart werd zij op Surinaaamse wijze begraven. De hagelwitte lijkkoets en dito paarden, voor de Sint Lambertuskerk, hadden de aandacht getrokken van een bewoonster die De Ster belde.
Nadat de hagelwitte kist in de lijkkoets was geplaatst, traden de gasten van de begrafenis naar buiten, allemaal ook al in het hagelwit gekleed. Zij namen plaats in een lange rij volgauto’s die allemaal, u raadt het al, hagelwit waren. De begrafenisstoet zette zich vervolgens in beweging, allereerst naar de Vredenoordlaan in Kralingen, waar Clothie heel lang woonde en daarna naar de R.K. Begraafplaats-Crematorium St.Laurentius in Crooswijk.
Dansen
Daar ontrolde zich een schouwspel dat veel weg had van een feest, mét muziek, voordat de kist aankwam bij het graf. Dochter Romana preciseert: “Het was geen feest, maar wel
een feestelijke begrafenis. Mijn moeder was namelijk de vrolijkheid zelve.” Terwijl de muzikanten bliezen en trommelden, dansten de dragers met de kist op hun schouders langdurig over de paden van de begraafplaats. Aan het dansen kwam een eind bij het graf en daar werden traditionele Surinaamse liederen gezongen. Iemand zette in en de rest zong mee. Pastoor Gouw van de Sint Lambertuskerk verrichtte de laatste religieuze handelingen voordat de kist de aarde in zonk.
21.000 likes
Clothie was al lange tijd ernstig ziek en iedereen om haar heen, ook zijzelf, had vrede met haar dood. Ze werd langdurig verpleegd in De Schans in Delfshaven. Clothie kwam in 1975 naar Nederland en was sociaal zeer actief. Ze startte de Surinaamse vrouwen vereniging ‘Swietie Rose’ en ze maakte veel Surinaamse vrouwen wegwijs in Nederland. Daarbij was ze reuze handig met stof en maakte prachtige, traditionele kleding, waarin ze zich graag vertoonde. Ze was doorlopend betrokken bij feesten. Ze kookte dan graag. Dochter Romana: “Ze had eigenlijk sociaal cultureel werker moeten worden. In nog geen 24 uur waren er 21.000 likes op Facebook”.
De Schans
Waarom alles wit? Romana: “Ze is in reinheid heengegaan. Ze heeft in haar leven alle kleuren gedragen.” Clothie kreeg zes kinderen, waarvan de eerste (in Suriname) overleed. Haar levenspartner Rudy Pinas was ook aanwezig bij de begrafenis. Romana: “Het lichaam hebben we begraven, maar m’n moeder niet.” (condoleanceregister hier)
Bekijk hier de foto’s van de indrukwekkende begrafenis
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
Wat buitengewoon om zo als lezer van De Ster te mogen genieten van deze prachtig maar ook trieste afscheid nemen van Mevrouw Opmeer. Wat ik vooral bijzonder is elk cultuur heeft een eigen manier van afscheid nemen. Mevrouw Opmeer zou zeer trots zijn op haar bijzondere lieve mooie familie en vrienden. Wens de familie en vrienden voor de komende tijd veel warmte en kracht toe.
Met vriendelijke groet,
Carole