Muzikc programmeerde muzikale maand maart in Pro Rege. Hoe verschillend kan muziek zijn! De tango, de authentieke uitvoering van barokmuziek, het ijzeren klassieke repertoire. Stuk voor stuk muzikale uitingen met een eigen rijke traditie, maar ook altijd nog goed om jonge mensen van deze tijd te inspireren als muzikant.

Harimada Kusuma en Mieke Manschot vormden het duo Jendela om samen muziek te maken, geinspireerd door de tangomuziek van Astor Piazolla.
Een nieuwe generatie  studenten van het Koninklijke Conservatorium o.l.v. Peter Kooij houdt de traditie van authentieke uitvoering van barokmuziek levend. En tenslotte zijn het twee piepjonge getalenteerde musici, aan het begin van een veelbelovende carrière, die zich wagen aan het klassieke repertoire. U kunt het in maart allemaal meemaken in een muzikale tocht langs de concerten ‘Sabor a Tango’, ‘Bach op zaterdag’ en tenslotte het concert ‘Jong talent’. Ofwel opnieuw een veelzijdige muzikale maand in Pro Rege, gepresenteerd door stichting Muzikc:

 

duoJendela_1Sabor a Tango
Wie aan de tango denkt, denkt aan Astor Piazolla. Deze componist heeft zijn leven lang klassieke invloeden verwerkt in zijn tango’s. Niet zo vreemd daarom dat deze muziek de klassiek geschoolde zangeres Mieke Manschot en de pianist Harimada Kusuma samenbracht toen beiden studeerden aan het Conservatorium van Amsterdam. Hun liefde voor de tango was de aanleiding om samen te gaan werken. Ze lieten zich coachen door tangomusici en verdiepten zich in de achtergronden van de gezongen tango. Zelf maakten ze van klassieke stukken bewerkingen in de stijl van de Argentijnse tango. Dit was de basis voor duo Jendela waarmee Harimada Kusuma en Mieke Manschot samen regelmatig concerten geven met een programma van gezongen tango’s uit de periode 1900-1980. Zaterdag 1 maart zijn ze te beluisteren in Pro Rege, aanvang 15.00 uur

concert_5_10_groot_1_0Bach op zaterdag
Het Bach ensemble van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag speelt onder leiding van Peter Kooij. Als zanger specialiseerde deze zich in authentieke uitvoering van barok muziek. Uitvoeringen van de muziek van J.S. Bach en Jean Gilles hadden een belangrijke plaats in zijn zang carriËre. Muziek van beide componisten komt ook in dit concert tot klinken. Naast de cantate ‘Wachet, betet’ van J.S. Bach wordt het Magnificat in C van Jean Gilles uitgevoerd.

Jean Gilles is een Franse componist die in 1705 overleed op 37-jarige leeftijd, twee jaar nadat Bach zijn muzikale loopbaan begon als organist in Arnstadt. Beide componisten schreven hun muziek in de barokstijl en evenals Bach werkte Gilles in dienst van de kerk. Hij had in verschillende kathedralen in Frankrijk een aanstelling als kapelmeester, schreef voornamelijk religieuze muziek en werd geroemd om het ‘Requiem’ dat nog veel wordt uitgevoerd.

Stichting Muzikc organiseert dit concert weer in samenwerking met Musica Antica da Camera uit Den Haag. Zaterdag 8 maart, aanvang 17.00 uur.

Jong talent
Het Prinses Christina Concours stimuleert op allerlei manieren jongeren tot musiceren. Met projecten voor basisschoolleerlingen brengt de organisatie kinderen in aanraking met klassieke muziek en als het even kan tot het zelf bespelen van een muziek instrument. Voor getalenteerde jongeren zijn er regelmatig concoursen waarin ze zich met elkaar kunnen meten. Winnaars worden begeleid en kunnen deelnemen aan masterclasses om hun talent verder te ontwikkelen.

TomDeBeuckelaere1De 14-jarige pianist Tom de Beuckelaer won in januari 2014 in de categorie 12 t/m 14 jaar van het Prinses Christina Concours. Maar al eerder viel hij in de prijzen. Hij won het Steinway concours, het Chopin Concours en een tweede prijs bij een compositie concours in Italie.

 

Hawijch_Elders01-700x466De 14-jarige violiste Hawijch Elders won in 2013 de publieksprijs van het Prinses Christina Concours. Ook zij sleepte al eerder belangrijke prijzen in de wacht met haar spel en volgde masterclasses bij gerenommeerde violisten als Emmy Verhey. Deze jonge prijswinnaars zijn te beluisteren op vrijdag 28 maart, aanvang 20.00 uur.

De concerten zullen plaatsvinden in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam (Kralingen), tel. 010-4527860. Meer informatie op: www.muzikc.nl