Thuisplusflat? Sinds 2021 zijn er voor Rotterdammers vanaf 55 jaar seniorencomplexen met een plus: de Thuisplusflats. De ‘plus’ is dat er dagelijkse activiteiten zijn en dat er een vast zorg- en ondersteuningsteam is.

Wonen met een plus 

In 2021 zijn er in Rotterdam zes bestaande seniorencomplexen omgevormd tot een Thuisplusflat. In juli 2024 is dit aantal uitgebreid naar 20 Thuisplusflats verdeeld over de stad. In een Thuisplusflat woont u zelfstandig in eigen (sociaal)huurappartement. Deze manier van wonen biedt een bijzondere combinatie van zelfstandig wonen met activiteiten en zorg en ondersteuning in de buurt wanneer u dit nodig heeft.

Het is dus meer dan een gebouw met meerdere verdiepingen en appartementen. Wonen in een Thuisplusflat betekent wonen in een prettige omgeving. Zo kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Activiteiten

Elke Thuisplusflat heeft een gemeenschappelijke ruimte waar diverse activiteiten worden georganiseerd. U kunt ook zelf, samen met andere bewoners, activiteiten opzetten. De activiteiten, die variëren van sporten en samen eten tot schilderen en nog veel meer, helpen u fit en vitaal te blijven en bieden de mogelijkheid uw medebewoners beter te leren kennen.

Thuisplusflat-team

In elke Thuisplusflat is één zorgorganisatie (de Thuisplusflataanbieder) actief met een vast team van zorgmedewerkers. Deze Thuisplusflataanbieder biedt ondersteuning vanuit de Wmo, de Zorgverzekeringswet (wijkverpleging), en de Wet langdurige zorg (VPT, MPT). Daarnaast heeft elke Thuisplusflat ook een vast aanspreekpunt vanuit de woningcorporatie. Woont u in een Thuisplusflat en vraagt u voor het eerst ondersteuning vanuit de Wmo? Dan krijgt u – als u Wmo-indicatie wordt toegekend – deze hulp automatisch van de Thuisplusflataanbieder. Dit geldt ook als u naar een Thuisplusflat verhuist. Dit betekent dat wanneer u ondersteuning of zorg ontvangt, u vooral dezelfde mensen ziet, waarmee u een vertrouwensband kunt opbouwen. Wel zo makkelijk en fijn.

Hoe komt u in aanmerking?

De Thuisplusflats zijn bedoeld voor vitale Rotterdammers van 55 jaar en ouder die graag deelnemen aan activiteiten of deze zelf willen organiseren. En voor 55+’ers met een lichte tot matige zorgvraag.

Wilt u in aanmerking komen voor woning in een Thuisplusflat?
Dan moet u zich inschrijven op woonnetrijnmond.nl

Op deze website kunt u reageren op beschikbare appartementen in de Thuisplusflat: www.woonnetrijnmond.nl/zoeken?query=thuisplusflat

(van: www.rotterdam.nl/thuisplusflat)

Lid van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk Marijke Jessurun schreef het verslag over de open bijeenkomst op woensdag 16 oktober jl.

 

Open Bijeenkomst van de Seniorenraad Kralingen-Crooswijk op woensdag 16 oktober 2024 in Oostmolensteyn

Thema:  DeThuisplusflat, wat is dat?

Panelleden:

Havensteder: Hedy van den Berk, (directeur)
Aafje: Ferry Bezem (directeur)
Gem. Rotterdam: Chantal Zeegers (wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen)
Ronald Buyt (wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg)
Wijkraad Kralingen: Rens van Overdam (voorzitter)
Wijkraad Crooswijk: (Rick Blad voorzitter)
Gespreksleider: Sander de Kramer

De heer Van der Schans, voorzitter Seniorenraad heet iedereen van harte welkom. De Seniorenraad belegt ieder jaar een Open Bijeenkomst over een actueel thema. Dit jaar willen we de panelleden bevragen over de voortgang in de afspraken die bij de vorige bijeenkomst zijn gemaakt over de Thuisplusflats. Sander de Kramer overhoort.

Daarna volgt een voorstelronde van de panelleden waarbij alle vertegenwoordigers aangeven zeer positief te staan tegenover het uitbreiden van de Thuisplusflats. Dit vereist wel samenwerking tussen alle partijen, zowel wonen als zorg en welzijn. Het aantal Thuisplusflats bedraagt op dit moment10 complexen. Dit zal worden uitgebreid naar 20. In nieuwbouwprojecten komen er in de toekomst ook Thuisplusflats.

Het betekent wel dat er naar wordt gestreefd 1 zorgverlener per complex te krijgen. Voor Oostmolensteyn en Mazesteyn betekent dit nu Aafje. Hoewel niemand wordt verplicht over te stappen, is het wel de bedoeling dit geleidelijk tot stand te brengen. Ook bij de nieuwbouwprojecten zal aandacht worden besteed aan de zorg- en welzijnsfunctie hiervan.

Er wordt een vraag gesteld over de leeftijdsgrens van de bewoners. 55 jaar is toch wel jong. Men is dan toch nog aan het werk. Zeker, maar het is van belang dat er ook bewoners zijn die nog geen zorg nodig hebben. En die ook aandacht kunnen hebben voor hun medebewoners. Om de eenzaamheid te bestrijden waardoor wellicht minder zorg nodig is. Daarvoor wordt gevraagd om wensen en ideeën die er zijn door te geven.

Een vraag gaat over over de Seniorvriendelijke Wijk. Aandacht voor de buitenruimte is er te weinig. Zoals onderhoud van stoepen,  bereikbaarheid van winkels, e.d. Wethouder Chantal Zeegers zal het punt buitenruimte met een collega bespreken om  het op de agenda van het overleg te zetten. Beide wijkraadsvoorzitters geven aan hier ook aandacht aan te besteden. Men kan zelf ook obstakels aangeven via de MeldR app (www.rotterdam.nl/meldr) daar moet dan wel een foto bij.

Een grote zorg van de aanwezigen blijft het beperken van het openbaar vervoer en specifiek het opheffen van lijn 7. Alex van Muyen en de Seniorenraad hebben hiertegen al actief geprotesteerd. Wij blijven dit doen, lijn 7 zal ‘voorlopig’ blijven rijden. Iemand stelt voor niet iedere oudere gratis openbaar vervoer te geven, maar een inkomensgrens in te voeren.

Helaas  zijn er bij Trevvel, als aanvullend vervoer, veel problemen, hoewel er serviceafspraken zijn.

Vraag:

Hoe kom je als bewoner in een Thuisplusflat? Je moet lid zijn van Woonnet. Hoe langer lid hoe eerder aan de beurt. Ouderen die niet in aanmerking komen voor een woning in de sociale sector vallen buiten de boot. Volgens wethouder Zeegers is er een plan in de maak voor ThuisPlusflats voor de ouderen met een hoger inkomen. Dit moet ook vgls. Mevrouw van den Berk veranderen. Ook deze mensen  hebben op enig moment zorg nodig! Volgens wethouder Zeegers is er al een voorrangsregeling voor ouderen die willen doorstromen. Dit zal zij ook met haar collega overleggen.

Het project van Groot naar Beter functioneert nog niet goed. Er zijn voor heel Rotterdam 2 doorstroommakelaars, die te weinig kunnen doen. Er bestaan wel regels aan wie een grote woning moet worden toegewezen. In de praktijk werkt dit nog niet echt.

Maar ook verhuizen uit een kleinere woning op de verdieping naar de begane grond zou meer mogelijk moeten zijn.

Ook wordt gevraagd naar de mogelijkheid om als kind een woning te krijgen in de buurt van ouders die mantelzorg nodig hebben.

Er is bij al deze vragen maar één groot probleem. Het enorme tekort aan woningen. Er zal meer aandacht moeten komen voor het verbouwen en/of uitbouwen van bestaande woningen. Bv. een verdieping erbovenop. Kantoorgebouwen ombouwen tot appartementen ed.

Afgesproken wordt dat er volgend jaar weer een bijeenkomst zal worden georganiseerd om te zien of er vorderingen zijn gemaakt. Sander de Kramer belooft daarbij aanwezig te zullen zijn.  Rotterdam, 22 oktober 2024 (MJ)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.