Archieffoto De Ster: protest huisartsen tegen sluiten Havenziekenhuis als polikliniek in 2020.

Door: Derk Radstake

Kille operatiekamers en een kelder met een mortuarium. Wonen in een ziekenhuis is normaal gesproken niet iets wat je vrijwillig doet. Voor de 134 bewoners van het voormalige Havenziekenhuis is dat wel anders. Zo heeft ook Tim voor 524 euro per maand een tijdelijke kamer in het oude ziekenhuis aan de Maasboulevard.

Met uitzicht op de Willemsbrug en door de studentikoze inrichting lijkt de kamer van Tim misschien op een studentenkamer als alle andere. Toch heeft de kamer een hele andere geschiedenis, die wordt verraden door onder meer het kille toilet. “Je moet iets meer je best doen om het huiselijk te maken. Ik heb laatst een schattig vaasje gekocht om maar te verbloemen dat je in een ziekenhuis-wc zit.”

De sluiting van het Havenziekenhuis
Op diezelfde wc zaten nog geen acht jaar geleden helemaal geen studenten. In havenstad Rotterdam bestaat sinds 1937 namelijk al een apart ziekenhuis voor zeelieden met exotische ziektes: het Havenziekenhuis. In de jaren zestig werd het pand verbouwd en uitgebreid tot wat het nu is. Ondanks een groeiend aantal patiënten kwam in 2017 toch de conclusie dat het ziekenhuis vanwege financiële problemen geen toekomst had. In oktober 2017 werd de zorg voor de patiënten overgedragen aan verschillende andere ziekenhuizen in de regio en sloten officieel de deuren van het Havenziekenhuis.

Na de sluiting kwamen al gauw de plannen om het oude ziekenhuis te transformeren naar woontoren. Omdat de daadwerkelijke uitvoering hiervan nog even op zich liet wachten, werd het ziekenhuis in 2021 al in gebruik genomen met 138 tijdelijke woonruimtes voor starters en studenten.

Ondanks de bijzondere geschiedenis van het gebouw lijkt de woonformule van het voormalig ziekenhuis op een studentenhuis als elk ander. Naast de eigen kamer hebben de 134 bewoners een gedeelde kook- en woonruimte en een dakterras.

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.