Update 20-06-2016: Blauwalg Kralingse Plas bestreden met blondeermiddel

Ondanks de ludieke actie van de VVD Rotterdam, is er toch weer blauwalg geconstateerd in de Kralingse Plas.

Er wordt afgeraden om met dit warme weer afkoeling te zoeken in de Kralingse Plas. In het water is blauwalg geconstateerd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

‘Dit terwijl juist in de zomervakantie met mooi weer veel Rotterdammers juist verkoeling zoeken bij de Kralingse Plas’, laat raadslid Antoinette Laan weten. ‘Het afgelopen jaar zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de aanpak van de blauwalg in de Kralingse Plas. Nu is het tijd om op basis hiervan een einde te maken aan dit probleem.’

Kijk hier voor de Schriftelijke Vragen ‘Blauwalg Kralingse Plas’

Klachten die blauwalg kan veroorzaken zijn huidirritatie en maag- en darmklachten.

Afbeelding: Irene van der Griendt

UPDATE: Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard onderzoekt verdere aanpak van de blauwalg in de Kralingse Plas. Sinds afgelopen vrijdag geldt in de Plas een negatief zwemadvies: het zwemmen wordt ontraden. Zwemmers lopen kans op huidirritatie en maag- en darmklachten.

Het hoogheemraadschap heeft twee jaar geleden een aantal maatregelen genomen om het water van de Plas schoner te maken. Er is gebaggerd, er zijn natuurlijke oevers en extra zandlagen aangebracht.

“We vinden het zelf ook heel erg teleurstellend dat alle maatregelen tot nog niet tot de gewenste kwaliteit van het water heeft geleid”, zegt Agnes van Zoelen van het hoogheemraadschap.

Er zit volgens haar nog te veel fosfaat in het water. “Dat fosfaatgehalte moet naar beneden. We gaan het fosfaat dat via de toevoerkanalen naar plas komt nog meer beperken. Dat geldt ook voor het schutwater dat door het sluisje komt. En er zijn ook nog sliblagen op de bodem en langs de kant die ook fosfaat bevatten, die gaan we ook aanpakken. We zijn met onderzoek bezig om te kijken wat de beste aanpak is, dat kan zijn baggeren of afzanden.”

Via: RTV Rijnmond

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
[wysija_form id=”1″]