Oktober is al sinds enkele jaren de maand van de geschiedenis. Het thema is dit jaar is “geluk”.

In Pro Rege is op 7 oktober een concert van de sopraan Jenny Haisma en de pianist Jan Willem Nelleke. Ook Het Nieuwe Koor werkt mee. Op het programma staat muziek van Clara Schumann, Henriëtte Bosmans, Elisabeth Kuyper en Johanna Bordewijk-Roepman Het concert begint om 15:00 uur.

 

  

Johanna Bordewijk Roepman was de echtgenote van de bekende schrijver Ferdinand Bordewijk (Karakter!). Bordewijk is als geen andere auteur getuige, dat het vroeger allemaal niet zo geweldig was. Mensen hadden het zwaar.

Ferdinand Johan Wilhelm Christiaan Karel Emil Bordewijk (1884-1965) werkte op een advocatenkantoor in Rotterdam. Hij is een van de grootste Nederlandse schrijvers, zijn roman ‘Karakter’ (1938) misschien wel de grootste roman die in Rotterdam speelt. Minder bekend is zijn echtgenote, Johanna Bordewijk Roepman, zij was componiste. Wat betekende geluk voor hen? Wat betekende geluk in het begin van de 20e eeuw? Wat betekende geluk voor deze vrouwen die geacht werden om 18.00 uur de aardappels op tafel te hebben staan en te zorgen voor de kinderen en het huishouden? Zijn er overeenkomende thema’s met onze tijd? Liefde, vrijheid, veiligheid, frivoliteit alles komt voorbij tijdens dit boeiende programma.


Het Nieuwe Koor

Na afloop van het concert is er een wandeling door Kralingen langs een aantal panden waar Bordewijk heeft gewerkt. Start van de wandeling is om 16.30 uur. De journalist en historicus Dik Vuik geeft toelichting. De wandeling eindigt om 18:00 uur.

Kaarten voor het concert kosten €15,- aan de zaal en €12,50 in voorverkoop.
Ze zijn te reserveren via: kaarten@muzikc.nl en te koop bij Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145, La Mer/Berlioz, Kortekade 14 en Van der Heijde Bladmuziek, Coolsingel 119 (Donner) in Rotterdam.
De wandeling kost €3,- en is af te rekenen bij de aanvang van de wandeling.

www.muzikc.nl