‘t Zijn weer de donkere dagen voor kerstmis. Alles wordt zwart en bijna alles gaat mis. Volgende week maandag bepalen de 538 kiesmannen (m/v) in Amerika wie de nieuwe president wordt. De algemene verwachting is dat de keuze op Biden zal vallen. Een paar maanden geleden voorspelde ik hier dat Trump zó nipt zou verliezen dat … bla bla bla … het door een meerderheid van conservatieven bevolkte Hooggerechtshof zou beslissen dat Trump een tweede termijn krijgt. Daar ziet het op het moment dat ik dit schrijf, zaterdagavond, niet naar uit, maar zeker zal het pas 20 januari worden.

Terzijde noteer ik een commentaar van een heel andere orde. In de NRC van zaterdag jl. schreef columnist Tommy Wieringa: ‘Aan het afgelopen presidentschap is beter dan ooit af te lezen dat de Amerikaanse president inderdaad de machtigste mens op aarde is, wiens invloed zich wereldwijd over tal van terreinen uitstrekt, tot en met de moraal en de omgangsvormen toe. Bij een subtiele tacticus als Obama viel het niet zo op (grote heersers, zegt Lao Tse, worden door de mensen niet opgemerkt), pas de bruutheid van zijn opvolger bracht dat principe scherp aan het licht.’

Tussen de regels door zegt Tommy hier iets dat interessant genoeg is om het uit die tussen-sfeer tevoorschijn te halen. Niet alleen de invloed van grote heersers, ook de werking van subliem wijze columnisten  wordt door de mensen niet opgemerkt. Tommy schrijft er in de krant (bijna?) nooit over, maar hij heeft, zoals wij weten uit andere geschriften over hemzelf van zijn hand, een deel van zijn jonge jaren doorgebracht op de antroposofisch geïnspireerde Vrijeschool (in Zutphen, waar je “tegenwoordig, na Zeist, de grootste antroposofische gemeenschap van Nederland vindt, met twee basisscholen en de grootste middelbare Vrijeschool van Europa. Naar schatting is ongeveer een kwart van de bijna 50.000 inwoners in Zutphen antroposoof of voelt zich verwant met het gedachtengoed”, Trouw 23 september 2018)

 

Stadsgezicht Zutphen: A Beijeman via Pixabay

Blijf die jongen in de gaten houden, lezers! In de mainstream-pers van Nederland anno 2020 ken ik niet bij benadering één scribent die zó zuiver de geest van Rudolf Steiner ademt als Tommy Wieringa. nrc.nl/nieuws/2020/12/05/een-goede-dag

Om ander actueel nieuws niet te kort te doen. Rusland is begonnen met vaccineren, meldde het Achtuurjournaal, het VK zal over een dag of wat volgen, Nederland komt ietsje later maar alles wijst erop, zo lees ik tussen de regels van het NOS Journaal, dat we dankzij de voortvarendheid van ons kabinet voor de crocusvakantie allemaal immuun geworden zullen zijn.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.