U mag op 17 maart uw stem uitbrengen. Nog niet zo lang geleden, begin vorige eeuw, was dat niet vanzelfsprekend. De wet stelde als eis dat u een fatsoenlijk inkomen had. Zo niet, dan was u niet welkom in het stemhokje. Ook een aardige was de opleidingseis: geen behoorlijke opleiding genoten, dan werd u niet in staat geacht uw stem te kunnen uitbrengen bij gebrek aan voldoende inzicht. Van dit criterium ben ik soms stiekem, als ik grote onzin lees van vooral kleine partijtjes, een voorstander. Vrouwen waren natuurlijk al helemaal uitgesloten van het stemrecht. Die werden niet geschikt geacht voor de politiek. Uiteraard een rare opvatting, maar in ons parlement denkt de SGP er nog steeds zo over. Een duidelijk discriminerende opvatting, die helaas niet bestraft wordt.

Iedereen mag dus in dit land een politieke partij oprichten en zich aanmelden voor de verkiezingen. Gelukkig zijn er nog een paar drempels opgenomen in de kieswet. Zo moet je een geldige kandidatenlijst indienen. De lijst van “Jezus leeft” werd afgekeurd , waarna de partij beroep instelde bij de Raad van State. Je moet dan wel griffierecht betalen, wat Jezus althans zijn vertegenwoordigers op aarde niet op tijd gedaan hadden. Einde verkiezingen voor deze partij. Overigens kent u deze club waarschijnlijk ook van de tekst “Jezus redt” geschreven op het dak van een kapitale boerderij. Dat vond de burgemeester van het dorp weer niet zo’n goed idee waarna menig rechtszaak volgde.

Bijzonder is dat een enkele burger de politieke strijd al wil aangaan voordat de stembureaus opengaan. Zo maakte een landgenoot bij de rechter bezwaar tegen de geldigheid van de kieslijst van de VVD omdat daarop een zekere M. Rutte voorkomt. De argumenten van deze burger blijken helaas niet uit de uitspraak, maar de Raad van State was niet onder de indruk. De geldigheid van de kieslijst werd door de rechter gehandhaafd, u kunt nog steeds op genoemde Rutte stemmen.

Tenslotte: wees voorzichtig, knoei niet met uw stembiljet. De wetgever neemt het democratisch spel zeer serieus: het vervalsen van een stembiljet kan u een gevangenisstraf van maximaal zes jaar opleveren.

Ton Rhijnsburger

Advokatenkollektief Rotterdam

Website: www.akrotterdam.nl
Facebook: /advokatenkollektief


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.