Maandag werd de eerste longrevalidant van het IJsselland ziekenhuis per ambulance overgebracht naar Pniël. In het verpleeghuis aan de Oudedijk is een speciale afdeling voor longrevalidatie opgezet. Op deze manier krijgt de samenwerking tussen het IJsselland ziekenhuis en Lelie zorggroep, waar Pniël onderdeel van is, verder vorm.

Harry van Os (75) heeft al enkele jaren last van lichte COPD. Maar toen hij in januari corona kreeg, namen zijn longproblemen sterk toe. Na behandeling in onder andere het IJsselland Ziekenhuis moet hij nu langere tijd revalideren. “Wat een mooie kamer. En een mooie tuin zag ik net. Ik ben blij dat ik hier nu aan mijn herstel kan gaan werken en niet steeds van ziekenhuis naar ziekenhuis moet.”

Alles in huis
Precies om die reden zijn Lelie zorggroep en IJsselland deze samenwerking gestart, vertelt Menno Zomerhuis, revalidatie-arts in Pniël. “We willen voorkomen dat mensen onnodig lang in het ziekenhuis verblijven. In Pniël hebben we alle behandelaren in huis om iemand als meneer Van Os te helpen bij zijn weg naar herstel. Van fysiotherapie tot ergotherapie.” De revalidatie-afdeling van Pniël kreeg in het verleden wel vaker cliënten met longproblemen. “Maar door er een specialisme van te maken zal de algehele kwaliteit van zorg en revalidatie hierdoor verbeteren. We hopen dat er zo onnodige heropnames in het ziekenhuis voorkomen kunnen worden, en de cliënt spoedig weer terug naar huis zal kunnen. Ook helpt het om korte lijntjes met de specialisten in het ziekenhuis te hebben.”

Longarts Shailin Gajadin uit het IJsselland Ziekenhuis is blij met de samenwerking: “Op deze manier krijgen onze stabiele patiënten de zorg die zij dan nodig hebben, de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional. Tussen IJsselland en Pniël is ook wekelijks multidisciplinair overleg en de artsen uit Pniël kunnen bij problemen dagelijks contact opnemen voor overleg.”

Lelie zorggroep en het IJsselland ziekenhuis zijn in 2020 een samenwerking aangegaan. Eerste stap daarvan was de realisatie van de Polikliniek Kralingen in verpleeghuis Pniël. Uiteindelijke droom is een samenwerking waarin ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg en thuiszorg zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Bekijk hier de gezamenlijke plannen.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.