Poes Ake die al jaren rond tramhaltes in Rotterdam-Kralingen rondhangt, begint een ware beroemdheid te worden. Al 10 jaar zit het beestje op een vaste plaats in de tramhalte vlak bij de Erasmus Universiteit.

Tramconducteur Stefan Zoutewelle verzamelde foto’s waardoor het beestje massaal wordt omarmd door studenten en omwonenden.

Ook af en toe in de tram
”Ik rijd al zo’n 10 jaar langs deze halte en bijna elke dag zit die daar”, vertelt Zoutewelle. ”Sinds een paar maanden hebben studenten van de Erasmus en mensen in de omgeving het beestje ook ontdekt. De poes heeft nu zelfs een eigen zitplaats en mensen geven hem eten.”

”De kat stapt ook regelmatig in de tram en rijdt dan gezellig een stukje mee. Om te zorgen dat het beestje niet verdwaalt, zetten collega’s het beestje vaak terug op een andere tram. Iedereen weet waar de kat naar toe moet.”

Facebook
Zoutewelle verzamelde in de loop der jaren de nodige foto’s van de kat. ”Mensen gingen de kat herkennen en de foto’s kwamen terecht op een speciale Facebookpagina”. Op de pagina Trampoes maken studenten selfies van zichzelf met het beestje en geven hem te eten.

”Als het slecht weer is en iedereen onder de halte staat, peinst niemand erover om de kat van zijn zitplaats af te halen. De kat zit altijd goed”

Voeren
De eigenaren van de poes vinden de Facebookpagina een enorm leuk idee, maar waarschuwen tramreizigers wel om Ake niet te voeren. Hij is chronisch ziek en mag alleen dieetvoer krijgen.

 

Boodschap van de baas van Ake
Hallo vrienden van tram-poes Ake!

Hier een (belangrijke) mededeling van zijn baasje.

Wat ontzettend gaaf dat onze kat een eigen Facebook fanclub heeft! Ake is een superlieve kater dat van veel aandacht houdt en daarom vaak bij de tram komt zitten, om daarna weer naar huis te sjokken of door mij of mijn moeder opgepikt te worden als we toevallig langsrijden.

Er is alleen één nadeel aan zijn dagelijkse routine, bij de tram wordt hij vaak gevoerd.
Brokjes, boterhammen, stukjes vlees of vis, zelfs hele blikjes kattenvoer..
Dit is natuurlijk super lief! Alleen wat van buitenaf niet te zien is, is dat hij eigenlijk chronisch ziek is. Ake heeft soms erg last van blaasgruis, wat ervoor zorgt dat zijn plasbuis/blaas verstopt en hij helse pijnen heeft omdat de urine niet meer weg kan.
We hebben hem al meerdere malen naar de dierenarts moeten brengen om hem te helpen. Hij heeft zelfs op het randje gelegen door een acute bloedvergiftiging ivm een verstopping.

Om deze hel voor hem (en ons) te voorkomen zit hij op speciaal voer dat voorgeschreven wordt door de dierenarts. Dit is het enige voer wat goed voor hem is en buiten dat wordt hij anders echt te dik.

Wat ik dus eigenlijk wil vragen is jullie medewerking, om Ake zo lang mogelijk bij ons te houden. Hij is inmiddels namelijk al bijna 13.
Dus alsjeblieft, geef hem een extra aai over zijn bolletje, knuffel hem en begroet hem vriendelijk, maar geef geen eten. Hoe onschuldig dat plakje ham of beetje whiskas ook lijkt, het vergiftigd hem beetje bij beetje.

Ontzettend bedankt voor het lezen en hopelijk begrip,
Lieve groet,

Silke, Ake’s baasje

P.S.: Mocht er iemand in de gelegenheid zijn om dit hele verhaal in het engels te herschrijven, heel graag, dat zou met alle nationaliteiten op de universiteit erg van pas komen haha! Alvast bedankt

Via RTV Rijnmond | Afbeelding: Trampoes Facebook