Foto: Trang en Mikail wilden graag worden gefotografeerd in de Langeveld Building, duurzaam en circulair.

“Vanaf het moment dat je er woont, voel je je een local.”

De nieuwe studenten overspoelen komende week Rotterdam. Duidelijk zichtbaar, vooral in Kralingen en in het centrum van Rotterdam. Tijdens deze zogenaamde Eurekaweek (https://eurekaweek.com/nl/), dit jaar van 21 tot en met 24 augustus, worden eerstejaars bachelor en (pre-)master studenten wegwijs gemaakt in hun nieuwe studieomgeving. Overdag zullen zij kennismaken met hun opleiding en leren zij de stad beter kennen. ’s Avonds staat het programma veelal in het teken van de studentenverenigingen en kunnen de nieuwelingen het bruisende nachtleven van Rotterdam tot in de kleine uurtjes gaan ontdekken. De Eurekaweek kan niet zonder de zogenaamde Eurekagidsen. 250 gidsenkoppels loodsen de aankomend studenten een week lang van hot naar her om hen wegwijs te maken in de omgeving waarin zij de komende jaren zullen vertoeven. De Vietnamese Trang (21) en de Turkse Mikail (23) vormen zo’n gidsenduo.

Whatsapp
Trang en Mikail leerden elkaar via een whatsappgroep kennen. Mikail zou eigenlijk niet in Nederland zijn tijdens de Eurekaweek en had zich daarom niet opgegeven als Eurekagids. “Toen uiteindelijk bleek dat ik toch niet weg zou gaan, heb ik contact gezocht met de organisatie van de Eurekaweek met de vraag of ik alsnog gids kon zijn. Ik werd toegevoegd in een groepsapp, ik vertelde daarin dat ik een maatje zocht om een gidsenduo mee te vormen en Trang was de eerste die reageerde.” Trang op haar beurt wilde heel graag gids zijn, maar had niemand om een duo mee te vormen, omdat haar vrienden allemaal op vakantie zijn in die periode. “Ik was vorig jaar ook al gids. Het was zo tof om mee te maken. Ik wilde die ervaring opnieuw beleven. Toen Mikail appte, heb ik gelijk positief gereageerd.”

Balans
Ondanks dat de twee elkaar nog maar net kennen, was er meteen een klik. “We hebben een hele fijne band”, aldus Trang. Mikail vult aan: “We zijn een heel gebalanceerd koppel en vullen elkaar, denk ik, perfect aan.” Waar Trang heel introvert is en tijdens de Eurekaweek vooral alle highlights van Rotterdam wil laten zien, is Mikail heel extravert en zoekt hij juist graag de interactie met de inwoners van Rotterdam. “Ik laat de studenten graag bijzondere plekken in Rotterdam zien. Ook ben ik gek op salsa en bachata. Ik zou hen graag overhalen lid te worden van de Erasmus Dance Society.”

Internationaal
Trang woont nu zo’n twee jaar in Nederland, in een appartement in Kralingen, dichtbij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij zit in het laatste jaar van haar studie Media & Communicatie. Oorspronkelijk komt zij uit Vietnam. Ze wilde graag in Nederland studeren, omdat Nederlanders over het algemeen heel goed Engels spreken en de kansen op de arbeidsmarkt goed zijn. “Ik koos voor Rotterdam omdat het de meest internationale en multiculturele stad van Nederland is. Toen ik hier net kwam wonen, voelde ik me gelijk thuis.”
Mikail heeft een Arabische achtergrond en komt uit Turkije. Hij woont nu vijf jaar in Rotterdam, maar heeft daarvoor een jaar in Amsterdam gewoond. “Ik kwam naar Nederland om te studeren. Ik sprak geen woord Engels, laat staan Nederlands. Ik had familie in Amsterdam wonen, dus dat was makkelijk, ook met het oog op de taal.” Toch besloot hij na een jaar naar Rotterdam te verhuizen en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Economics & Business Economics te gaan studeren. “Rotterdam is veel meer divers. Ook al kom je er oorspronkelijk niet vandaan, vanaf het moment dat je er woont, voel je je een local.”

Toekomst
Beiden willen graag nog een tijd in Rotterdam blijven wonen. “Als we onze studie hebben afgerond willen we eerst werkervaring opdoen en daarna hopelijk een master volgen.” Tot die tijd genieten de twee nog even volop van het rijke Rotterdamse studentenleven en kijken ze uit naar de Eurekaweek. Mikail heeft ooit zelf deelgenomen aan de Eurekaweek en heeft daar hele goede vrienden aan overgehouden. “Ik merkte dat degenen die niet hebben meegedaan aan de Eurekaweek aan het begin van hun studie veel meer moeite hadden met het leggen van contacten. De Eurekaweek is daarom een handige en bovendien bijzondere ervaring. Eén om nooit te vergeten. Ik wil dat de studenten waar Trang en ik gids voor zijn, net zo’n unieke ervaring krijgen als ik destijds!”

Joëlle Stapelkamp


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.