Met Dudley, Eunice en Franklin raasden in korte tijd drie stormen over de regio. Dat ging ook in bomen – en plantentuin Trompenburg in Rotterdam-Kralingen niet onopgemerkt voorbij. De botanische tuin werd dusdanig getroffen dat het de deuren het hele weekend en ook maandag gesloten moest houden. Een flinke tik voor het park, dat enkele bijzondere stukken uit de collectie verloor.

De botanische tuin aan de Honingerdijk staat bekend om zijn vele bijzondere bomen en planten. Daarvan is een deel gesneuveld, met name door storm Eunice, vertelt hoofd-tuinman Cor van Breda. Hij hield er een gebroken hart aan over. “We hebben hier zaterdag met man en macht aardig wat veiliggesteld en we hadden gelukkig heel veel hulp van buitenaf. Maar het vervelende is dat er natuurlijk heel veel bijzondere bomen zijn omgegaan. Onder meer een conifeer uit 1935. Niet meer te redden, want de wortel was afgebroken. Dat is heel triest. Het is iets waar niemand wat aan kan doen, we moeten ermee dealen. Het is alleen zonde dat je bepaalde dingen van de collectie kwijtraakt.”

‘Dat is een klap voor de collectie’
De oude conifeer was zeker niet de enige bijzondere boom die als gevolg van storm tegen de vlakte ging, vertelt directeur Hester Avis. “Er waren een aantal bomen echt uniek voor onze collectie, bijvoorbeeld omdat ze zo oud waren. Dat is wel even slikken. We hebben nu gaten in de tuin op plekken waar bomen stonden die om zijn gegaan. Dat is een klap voor de collectie. Het is de natuur, maar we hebben nu wel genoeg natuurgeweld gehad. We hebben gelukkig met heel veel hulp al behoorlijk wat kunnen opruimen en een groot deel van de acht hectare redelijk veilig kunnen stellen, maar zijn ook afhankelijk van professionals.”

In het bijzonder in één hoek van de tuin, die nu zéker nog niet open kan. “Die gaan we afsluiten”, kondigt Avis aan. “Daarvoor komen morgen waarschijnlijk een hoogwerker en wat specialisten om te kijken of ze dat kunnen oplossen, want wij hopen natuurlijk zo snel mogelijk weer open te kunnen. Wij zijn volledig afhankelijk van entree-inkomsten, dus mensen die hier komen wandelen helpen de tuin.”

Avis zegt enorm te balen van de situatie. Corona heeft immers ook zijn sporen nagelaten. “We waren ons eindelijk aan het voorbereiden op een mooi voorjaar. Dat hebben we de afgelopen twee jaar moeten missen. Het voorjaar is voor ons altijd het seizoen waarin de rododendrons groeien en mensen komen voor de magnolia’s en alle tulpen en narcissen ”

De vele steun die het park na storm Eunice kreeg, deed beiden ontzettend goed. “We hebben veel geluk gehad dat mensen wilden meehelpen om de bende op te ruimen, anders hadden we hier het hele weekend gestaan. Chapeau voor de vrijwilligers die gekomen zijn”, zegt van Breda.

Crowdfunding
Er is inmiddels een crowdfunding gestart om Trompenburg financieel te steunen. Avis: “We hebben natuurlijk de afgelopen maanden die lockdowns om onze oren gehad. er zijn wel regelingen om gecompenseerd te worden in je personeelskosten, maar de overige vaste lasten worden niet gedekt. We waren zo blij dat we eindelijk weer open konden, zonder gedoe met tijdssloten en straks ook zonder QR-code. Deze extra kosten zijn een klap voor de exploitatie. Dat moet allemaal uit de bezoekers komen. Dus wandel jezelf en ons fit en kom vooral naar de tuin.”

Via: RTV Rijnmond


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.