Beeld via Unsplash

Momenteel is het mogelijk om op verschillende plekken in Nederland de vaccinatie te halen tegen het coronavirus. In de uitnodigingsbrief die mensen die al in aanmerking komen voor een vaccinatie ontvangen, staat het adres van de priklocatie waar ze terecht kunnen. In de komende maanden worden de priklocaties in Nederland uitgebreid van 32 naar ongeveer 100 locaties. Deze zijn naar verwachting operationeel vanaf april 2021.

Vaccinatie locaties in Rotterdam
In Rotterdam kunnen mensen zich laten vaccineren bij The Hague Airport. Daarnaast opent de GGD twee sporthallen die gaan functioneren als priklocaties. Het gaat om de sporthal Mercates in IJsselmonde en sporthal Schuttersveld in Crooswijk. De hallen worden deze maand ingericht, maar wanneer de vaccinatielocaties functioneel zijn is nog niet duidelijk. Burgemeester Aboutaleb laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat dit afhankelijk is van de beschikbaarheid van de vaccins.

Momenteel kunnen verpleeghuismedewerkers en 85-plussers een afspraak maken bij de huidige priklocatie bij Rotterdam The Hague Airport. De GGD verwacht dat de twee extra vaccinatielocaties zeker tot het eind van het najaar in gebruik zullen zijn. Daarna gaan ook huisartsen van start met het vaccineren van minder mobiele ouderen en 18 tot 60-jarigen. Acutezorgmedewerkers worden gevaccineerd op hun eigen werkplek en huisartsen worden in het ziekenhuis geprikt. Alle andere zorgmedewerkers kunnen hun vaccinatie halen bij de grote, centrale GGD-locaties.

Volgorde van vaccineren
Er wordt nogal geschoven met de volgorde van vaccineren. Vanaf half februari is als het goed is de groep 60-plussers en mensen met morbide obesitas aan de beurt. Het gaat in het laatste geval om mensen van 18 tot 64 jaar met een BMI van 40 of hoger. Deze groep kan bij hun huisarts worden ingeënt omdat ze in het geval van een coronabesmetting een grotere kans lopen op ziekenhuisopname.

Vanaf maart zijn 18- tot 60-jarige thuiswonenden met medische indicatie aan de beurt en vanaf mei komen volwassenen onder de 60 en zonder medische indicatie in aanmerking. Wanneer dit alles volgens plan verloopt, is iedereen die dat wil voor 1 oktober gevaccineerd. Het schema kan echter nog worden aangepast, zoals minister Hugo de Jonge al waarschuwt en zoals al eerder is gebeurd. Dit kan bijvoorbeeld komen door een onverwacht verloop van de rest van de coronapandemie, tegenvallende vaccinleveranties of nieuwe inzichten over de effectiviteit van de vaccins.

Nederland uit lockdown
Tot 2 maart komen er sowieso geen versoepelingen in de coronamaatregelen, naast dat de basisscholen weer opengaan en mensen vooraf bestelde spullen op mogen halen bij winkels.  Al die tijd die thuis wordt doorgebracht, zorgt voor een verschuiving van de woonwensen en het consumentengedrag. Zo laten cijfers van het interieurplatform SweetestHome zien dat mensen massaal op zoek zijn naar informatie over producten die het wooncomfort verhogen, van een slimme thermostaat tot zonneschermen voor van de zomer.  Ook is de interesse in slimme apparatuur voor in de tuin groot.