Voor een goede kwaliteit van het water, is het belangrijk dat er in en om het water verschillende planten en dieren leven. Daarom leggen we in het Rottemerengebied natuurvriendelijke oevers aan. Deze groene oevers komen langs het eiland Pekland en op delen langs beide kanten van de Rotte bij Lansingerland en Zuidplas. De moerasplanten die er gaan groeien, zijn fijn voor (water)dieren om in te wonen en voor mensen fijn om naar te kijken, langs te lopen, fietsen of varen. Ook zorgt de begroeiing ervoor dat de waterkanten minder snel afbrokkelen.

De Rotte is een bijzonder water. Het is geen rivier die voortkomt uit smeltwater ergens ver weg in de bergen. Maar een waterstroom die ontsprongen is uit veen. De Rotte begint bij buurtschap Kruisweg in de polder Honderdveertig Morgen in Lansingerland. Hiervandaan stroomt het water slingerend langs polders van Lansingerland en Zuidplas, via de Rottemeren door naar Rotterdam Centrum en tenslotte de Nieuwe Maas.
Als waterschap gebruiken we de Rotte als boezem. Dit betekent dat we er water naartoe pompen als er teveel water is in de polders langs de Rotte.

Leuvekolk krijgt schoner water
De Leuvekolk, een uitloper van de Rotte, gaat er de komende tijd heel anders uitzien. Langs het water komt een groenstrook en een steiger. En vers zoetwater kan via een waterinlaat de kolk instromen. Bij droogte zorgt dat voor voldoende zoetwater voor land- en tuinbouw plus de natuur langs de Rotte. Het water stroomt straks beter door, zodat kroos en vuil minder ophopen. Ook is het goed voor waterplanten, vissen en andere diertjes. Tenslotte zorgt een vistrap ervoor dat trekvissen zoals paling en de driedoornige stekelbaars heen en weer kunnen zwemmen tussen de Nieuwe Maas en de Rotte. De werkzaamheden zijn in februari 2019 begonnen en in 2021 afgerond.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.