• Schaatsbaan Rotterdam resultaat van Stadsinitiatief 2013

Afgelopen vrijdag werd de Schaatsbaan Rotterdam officieel geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Na ruim 20 jaar ideeën en discussies is het ervan gekomen. Rotterdam heeft twee unieke schaatsbanen, mede mogelijk gemaakt door het Stadsinitiatief Rotterdam.

door Amel Bali

Met steun van de gemeente en een tip van wethouder Karakus heeft Schaatsbaan Rotterdam uiteindelijk meegedaan aan het Stadsinitiatief Rotterdam 2013 én met succes. Er waren meer dan 120 initiatieven en 40.000 stemmen. Met ruim 9.000 stemmen kwam Schaatsbaan Rotterdam als winnend project uit de bus. Hiermee kreeg Schaatsbaan Rotterdam 2 miljoen euro voor de realisatie. Stadsinitiatief Rotterdam is een ondersteuningsproject van de gemeente voor een mooiere en meer aantrekkelijke stad. “Rotterdam gelooft in de kracht van haar eigen mensen. De Coolsingel heeft geleerd dat het loont om een deel van de macht in handen van de burger te geven. Wethouder Korrie Louwes heeft zich vanaf dag één ingezet voor dit project, zij verdiendt daarom ook alle credits”, sprak Aboutaleb vol trots. Het loket voor het derde stadsinitiatief werd afgelopen vrijdag ook geopend door Louwes. “Ik daag iedereen uit, kom maar op met die plannen!”

Schaatsbaan
Er werd gezegd: ‘als u in het voorjaar stemt, kunt u in het najaar nog schaatsen’ en dat heeft Schaatsbaan Rotterdam waargemaakt. De afgelopen weken was het nog een chaos van allerlei kleine dingetjes die nog gedaan moesten worden. Een paar dagen voor de opening kreeg de schaatsbaan nog te maken met weglekkende koelvloeistof. “A worst case scenario”, aldus algemeen directeur Wever. “Maar het is ons gelukt om het lek snel op te sporen en te dichten.” Het resultaat mag er wezen, Schaatsbaan Rotterdam is uniek in zijn soort. Het is een demontabele, overdekte 400 meter baan, die ovaal is en aan de ISU normen voldoet. Naast de 400 meter baan is er een 800m2 funbaan. Voor Neptunus, specialist in demontabel bouwen, bleek overdekking van de schaatsbaan geen probleem. Neptunus ontwikkelde en produceerde binnen een korte tijd een passende oplossing op maat voor Sportpark Toepad (www.neptunus.eu). De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft Schaatsbaan Rotterdam verkozen tot IJSTIJD-locatie!, dit betekent dat er vele schaatsactiviteiten voor kinderen zullen plaatsvinden. Denk hierbij aan een ijshockeytour en schaatsclinics voor jong schaatstalent. Daarnaast zullen er nog vele activiteiten georganiseerd worden voor particulieren en bedrijven.

Natuurhistorisch ijs
Schaatsbaan Rotterdam heeft tevens een primeur. Er kan namelijk op ‘natuurhistorisch ijs’ worden geschaatst. Al schaatsend op de baan lijkt het namelijk alsof er een Yukagir mammoet onder het ijs ligt. Precies zoals destijds in het Siberisch ijs werd gevonden. De mammoet is een verlenging van de tentoonstelling ‘Opgeraapt Opgevist Uitgehakt’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, waar echte fosiele mammoetbotten te zien zijn. De actie is een samenwerking tussen Schaatsbaan Rotterdam, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, het illustratorsduo Miel Krutzmann en Telmo Pieper en bureau Nobla. Op vertoon van je toegangskaartje van het museum kun je gratis schaatsen en met je toegangsticket van de schaatsbaan krijg je 50% korting op de reguliere toegangsprijs van het museum.


Video Wim Ijpelaar Youtube

Voor iedereen
Een belangrijk speerpunt van Schaatsbaan Rotterdam is de jeugd. Om jongeren (sportief) te laten bewegen, is Schaatsbaan Rotterdam twee partnerships aangegaan, met de KNSB en Rotterdam Lekker Fit! Schaatsbaan Rotterdam is laagdrempelig met de goedkoopste toegangsprijs van Nederland. Voor 3,50 kan er een hele dag van 9:00 tot 22:00 geschaatst worden. Mensen in het bezit van een Rotterdampas kunnen één keer gratis gebruik maken van de baan en vervolgens voor 1,75 per dag het ijs op. Schaatsbaan Rotterdam is geheel ‘cashless’, er kan uitsluitend gepind worden.

Voor scholen is het ook mogelijk om in de wintermaanden te komen schaatsen. “Er hebben zich inmiddels al 100 scholen aangemeld voor schoolschaatsen”, vertelt Wever. De officiële openingsschaatsronde werd door niemand minder dan Wim de Graaff (82jr.) gereden. De Graaff was in 1956 Nederlands allround kampioen en hij vertegenwoordigde Nederland op de Olympisch Winterspelen in 1956 en 1960. Deze baan is goed voor de schaatserij”, verklaarde hij. “Ik ben heel blij dat ik dit nog mag meemaken”. De voormalig kampioen zal hier ook gaan lesgeven.

Schaatsbaan Rotterdam, Sportpark Toepad, Toepad 95, 3063 NJ Rotterdam, tel. 010-7900514, info@ – schaats baanrotterdam.nl, www.schaatsbaanrotterdam.nl