VBB juni juli © Freson producties

In september 2023 is de hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug (A16) richting Rotterdam diverse nachten en een weekend dicht in verband met geplande onderhoudswerkzaamheden. Het betreft het beweegbare gedeelte van de brug.

De parallelbaan blijft tijdens de meeste afsluitingen open. Alleen tijdens de laatste nachtafsluiting van 25 op 26 september is de brug in zijn geheel in beide richtingen dicht.  Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd.

Afsluiting van 25 op 26 september in beide richtingen

In de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 september is zowel de hoofdrijbaan als de parallelrijbaan van de A16 tussen knooppunt Ridderster tot en met de Van Brienenoordbrug in beide richtingen dicht. Verkeer wordt omgeleid en moet deze nacht rekening houden met 15 tot 30 minuten extra reistijd.

maandag 25 september 22.00 uur tot dinsdag 26 september 05.00 uur

Sommige op- en afritten gaan al om 21.00 uur dicht om ervoor te zorgen dat al het verkeer tijdig van de weg is voordat de brug wordt afgesloten.

De opritten 27 (Alexander), 26 (Kralingen) en 25 (Capelle a/d IJssel) in de richting van Ridderkerk en oprit 24 (Feijenoord) in de richting Den Haag gaan al om 21.00 uur dicht.

De afritten 26 (Kralingen), 25 (Rotterdam-Centrum) vanaf Den Haag en 24 (Feijenoord) vanaf Ridderkerk blijven open.

Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de Ring Rotterdam (Beneluxtunnel), via de snelwegen A20, A4 en A15. De omleidingsroute is aangegeven via gele borden en digitale borden boven en langs de weg. (Brom)fietsers worden in groepen doorgelaten over de brug waarbij rekening moet worden gehouden met een wachttijd tot 30 minuten.

Afsluitingen hoofdrijbaan richting Rotterdam (verkeer over de parallelbanen)

De hoofdrijbaan van de A16 richting Rotterdam vanaf knooppunt Ridderster tot en met de Van Brienenoordbrug.

 • Dinsdag 5 op woensdag 6 september van 22.00 tot 05.00
 • Dinsdag 6 op woensdag 7 september van 22.00 tot 05.00
 • Woensdag 7 op donderdag 8 september van 22.00 tot 05.00
 • Maandag 11 op dinsdag 12 september van 22.00 tot 05.00
 • Dinsdag 12 op woensdag 13 september van 22.00 tot 05.00
 • Maandag 18 op dinsdag 19 september van 22.00 tot 05.00
 • Dinsdag 19 op woensdag 20 september van 22.00 tot 05.00
 • Vrijdag 22 september 22.00 uur t/m maandag 25 september 05.00 uur

Wegverkeer kan tijdens de afsluitingen richting Rotterdam gebruik maken van de parallelbaan.

Openbaar vervoer en hulpdiensten

Met de betrokken veiligheidsregio’s zijn afspraken gemaakt over het passeren van de brug, zodat de hulpverlening op peil blijft. De bussen blijven rijden maar volgen mogelijk een andere route. Raadpleeg hiervoor de website van de busmaatschappij.

Hinder voor scheepvaart

Tijdens alle afsluitingen kan de brug kan als gevolg van de werkzaamheden niet bediend worden voor de scheepvaart. Hierover gaat een Bericht aan de Scheepvaart uit. Lage scheepvaart kan wel gewoon onder de brug doorvaren.

Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie;

 • Houd rekening met extra reistijd;
 • Pas uw reisgedrag, wanneer mogelijk, aan om vertraging door de werkzaamheden te vermijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
 • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden, boven en langs de weg.

Onderhoudswerkzaamheden Van Brienenoordbrug

Rijkswaterstaat vervangt tijdens deze onderhoudswerkzaamheden diverse bouten in houten balken van de brug. In juni en juli heeft Rijkswaterstaat al diverse houten balken (inclusief bouten) vervangen. Nu zijn de bouten aan de beurt in de balken die niet hoefden te worden vervangen.

In de weekendafsluiting van 22 tot 25 september wordt een nieuwe asfaltlaag op het brugdek aangebracht en worden voorbereidende metingen uitgevoerd voor de laatste nachtafsluiting van 25 op 26 september. In die nacht wordt de brugklep gebalanceerd. Let op, dan zijn zowel de hoofdrijbaan als de parallelbaan in beide richtingen dicht. Het balanceren van de brugklep is nodig, omdat het gewicht van de brugklep iets veranderd kan zijn, door het aanbrengen van nieuwe balken en de nieuwe asfaltlaag. Zo zorgen we ervoor dat de brugklep goed open en dicht blijft gaan.

Om de technische staat van onder andere tunnels en bruggen te controleren, voeren we jaarlijks inspecties en testen uit. Indien nodig wordt er vervolgens onderhoud gepleegd. We vernieuwen de Van Brienenoordbrug, omdat deze brug verouderd is. Tot de renovatie van de brug is extra monitoring nodig zodat de brug goed blijft functioneren.

(Ingezonden mededeling Rijkswaterstaat)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.