‘We gaan even langs Van Yperen’ en niet: ‘We gaan naar de COOP’. Dat karakteriseert de supermarkt aan de Voorschoterlaan. ‘Van Yperen’ bestond afgelopen zondag 6 april 50 jaar.

Voor het grootste deel van die halve eeuw zijn Nico van Yperen Sr. en zijn echtgenote Diny verantwoordelijk. Hun zoon Nico nam in 2009 de ‘buurtsuper’ officieel over, maar zijn vader en moeder zijn niet uit de winkel weg te slaan. Al zeggen ze het nu wat rustiger aan te doen. Voor die rust kocht het echtpaar een huis in Lochem (Oost- Gelderland), met een flinke tuin. Dan is er tenminste wat te doen. Vakantie? Naar Lochem! Na 3 verhuizingen kwamen de Van Yperens in 1984 terecht aan de Voorschoterlaan. En daar zitten ze nog – tot genoegen van de omwonenden in Kralingen. Nico Sr. bracht als jong jongetje melk rond, met de hondekar. Van een zuivelwinkel, melk, boter, kaas en eieren, ontwikkelde Van Yperen zich langzaam maar gestaag tot een hedendaagse supermarkt. Tussendoor diende de aanleg van de metro te worden overleefd. Via de huisdeur aan de Avenue Concordia konden de klanten naar de kelder(!) waar de noodwinkel was gehuisvest.

Van Yperen 50 jaar

Vaak krijgt Van Yperen te horen van zijn klanten ‘jullie hebben alles’. Dat is een compliment. Alles wat Van Yperen nu is, is natuurlijk ook te danken aan het trouwe personeel: Tamara, Maaikel, Hoeke, Cerena, Helma en Jessica. Nico’s zus Marja doet de boekhouding. De Ster krijgt als cadeautje een heerlijke croissant mee. Die laat Van Yperen aanrukken uit Drente. “Met roomboter gebakken”, zegt Diny. Supermarkt Van Yperen, Voorschoterlaan 10, Rotterdam-Kralingen, tel. 010- 4123852.