Kralingse verpleegkundige Marian Remmerswaal reisde in 1981 voor ’t eerst naar Ghana. Ze kon een verloskundige die daar voor Memisa (memisa.be) werkzaam was, assisteren, als vrijwilliger. “Ik wilde altijd al naar Afrika.” In 1983 was ze er weer, in het uiterste noorde van Ghana, in wat ze het rampjaar voor Ghana noemt. “Door branden was er een groot gebrek aan voedsel en een tekort aan water.” Familieomstandigheden maakten dat ze pas in 1990 weer terugging. In de tussentijd hield ze lezingen over Ghana en zamelde geld en hulpgoederen in. Het land en de mensen hadden haar hart gestolen. De verloskundige waarmee ze in 1983 had samengewerkt, vroeg haar mee te gaan naar Ghana. In het dorp Akim Akroso zou namelijk een polikliniek worden geopend die naar de verloskundige was vernoemd, de Theresa polikliniek. Vanaf dat moment reisde Marian jaarlijks naar Ghana om als vrijwilliger mee te helpen in de polikliniek. In Nederland deed ze haar betaalde werk als wijkverpleegkundige.
Bij Memisa Rotterdam kreeg Marian te horen: “Kunt u in Ghana brilletjes gebruiken?” Dat kon ze zeker, echter de meegenomen leesbrillen gingen snel kapot, men ging erop zitten. Een welbekend verschijnsel bij mensen die een leesbril gebruiken.
Meten en slijpen
Daarom bedacht Marian dat ze zelf ter plekke brillen moest gaan maken én beschikbaar moest stellen tegen een kleine vergoeding. De mensen op het Ghanese platteland zijn overwegend arm. Daartoe leerde ze ogen meten bij ‘Bastiaans Optiek’ in Kralingen, en brillenglazen slijpen leerde ze bij ROC Zadkine. De machines die daarvoor nodig waren kreeg ze cadeau van Rodenstock (fabrikant van onder meer brillenglazen en monturen). Ze nam koffers vol oude brillen mee naar Ghana en verving de oude glazen door die van haarzelf.
Cataract .
In Ghana lijden velen aan staar, ook wel cataract genaamd. In ons land wordt dat met een vrij simpele operatie verholpen. De polikliniek in Akim Akroso werd gefinancierd door fondsen en bijdragen van particulieren. Er werden ook steeds meer staaroperaties uitgevoerd. De kliniek werd te klein, er waren geen uitbreidingsmogelijkheden, en in 2016 werdt het grotere Theresa Hospital in het nabije Asuoso geopend en zag stichting Eyes on Ghana (www.eyesonghana.org) het licht. Wilde Ganzen (www.wildeganzen.nl) betaalde de helft van de bouwsom. De andere helft werd bijeengebracht door begunstigers. De geboden medische zorg bestaat uit een polikliniek met laboratorium, een uitgebreide oogkliniek, inclusief een grote optische afdeling, een oog-operatieafdeling en een moeder-en-kind kliniek.
Marian gaat jaarlijks een aantal weken, soms maanden naar Ghana om als vrijwilliger mee te helpen bij staaroperaties of anderszins te assisteren. Ze was ook betrokken bij de bouw van verschillende scholen. Sommige studenten zijn nu verpleegkundige, docent en zelfs arts. Marian betaalde de reis altijd uit eigen zak.
Daybreak Vision Project
Donderdag 8 augustus jl. vertrok Marian weer ’s naar Ghana, om mee te helpen bij staaroperaties in Theresa Hospital in Asuoso. Een oogarts-team van Daybreak Vision Project (www.daybreakvisionproject.org) startte op 12 augustus een ‘oogkamp’ van 4 dagen. Bij 200 mensen zouden staaroperaties worden uitgevoerd, gratis. Marian wilde daarbij zijn. Daybreak oganiseerde en betaalde alles, en bracht ook het noodzakelijke materiaal mee.
Het team van Daybreak Vision Project bestaat uit 2 oogartsen, 2 optometristen en 4 verpleegkundigen, allen Ghanezen, en werd geassiseerd door medewerkers van Theresa Hospital. Marian had het druk met de oogmetingen. Ook controleerde zij het gezichtvermogen van de patiënten na de operatie.
Voorafgaand aan de komst van de Daybreak Vision mensen deed een team vanuit Theresa Hospital oogscreeningen in de afgelegen dorpen in de wijde omgeving. Zó werden de kandidaten voor de staaroperaties ‘gespot’.
Cataractextractie
De methode van de staaroperatie heet cataractextractie. Daarbij wordt de door cataract (grijze staar) aangetaste ooglens verwijderd en vervangen door een prothese, een zogenaamde intraoculaire lens of IOL. Dit gebeurt altijd onder lokale verdoving. (Wikipedia)
De patiënten komen van heinde en verre, vaak met staar aan beide ogen en soms is men al jaren blind. De staaroperatie geeft ze het licht in de ogen terug, tot hun grote vreugde.
Bang
Waarom lijken zovelen in Ghana te lijden aan staar? Volgens Marian omdat: 1. Men veel op het land werkt en de ogen niet beschermt. 2. Diabetes vaak voorkomt met als gevolg grotere kans op staar. 3. Onwetendheid van de mensen op het platteland. Als ze slechter gaan zien komen ze niet meteen naar het ziekenhuis, vanwege de vervoerskosten en kosten van medicijnen. 4. Men is vaak al jaren blind en weet niet dat men daaraan geholpen kan worden. 5. Men is bang voor de operatie. Wereldwijd heeft 70% van de 75-jarigen cataract (Wikipedia). Een ouderdomsaandoening dus.
Op de foto’s is onder meer te zien dat twee oogartsen gelijktijdig opereren in een operatiekamer. Na de operatie blijven de patiënten een nacht slapen in het ziekenhuis en worden dan verzorgd door een meegekomen familielid. De volgende dag gaat het verband eraf, krijgen ze oogdruppels, een zonnebril opgezet, tegen het felle licht, en een afspraak met een oogverpleegkundige voor controle.
Verjaardagscadeau
Op de laatste serie foto’s is te zien hoe wordt gebouwd aan een uitbreiding van Theresa Hospital. Nodig wegens noodzakelijke 24-uurs beschikbaarheid voor noodgevallen. Zoals in de grote ziekenhuizen bij ons een SEH (Spoed Eisende Hulp). Ziet u het Romeins ogende zuiltje? (Toscaans?). De bouw kost € 16.000. Marian kreeg inmiddels € 8.000 binnen aan donaties. Als u wilt bijdragen, zie het rekeningnummer onderaan. Dat zou een mooi verjaardagscadeau zijn, want Marian wordt a.s. zondag 29 september 80 jaar!
Marian Remmerswaal landde vrijdag 13 september op Schiphol en is inmiddels weer thuis in Kralingen. Zondag 8 en maandag 9 september hielp ze nog mee bij de laatste 30 staaroperaties.
Doneren
Donaties zijn zeer welkom, óók in natura! Mail naar Marian voor informatie, mremmerswaal@yahoo.com. De bankrekening van stichting Eyes on Ghana: NL56 INGB 0006 2035 20.
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar