‘Kinderen zijn de toekomst’

De vorige week donderdag kreeg Bewonersgroep Slachthuisterrein de eretitel ‘Gouden Rotterdammers’ (www.goudenrotterdammers.nl) . De titel was met name verdiend met het ‘Voor wat hoort wat project’, waarbij Anneke Strasters, het gezicht van de Crooswijkse bewonersgroep, het voortouw nam. Het project houdt in dat kinderen meehelpen om de wijk schoon, heel en veilig te houden en daarvoor beloond worden.

door Amel Bali

Anneke houdt een boek bij waar alle kinderen in staan die meedoen aan het Voor wat hoort wat project. Elke keer als ze meehelpen krijgen ze een paraafje. Zo houdt Anneke bij welk kind heeft meegeholpen. Tijdens de 4 rommelmarkten die zullen plaatsvinden in juni en september op de Koeweide, krijgen de kinderen met de paraafjes een tegoedbon. Zij kunnen dan gratis deelnemen aan de activiteiten die op deze dagen zullen worden georganiseerd. De activiteiten betreffen sport, cultuur en taal. Zij kunnen zich deze dagen met hun tegoedbon laten schminken of hun haar laten vlechten. Verder kunnen de kinderen deze dag gratis deelnemen aan zumba, boks-, schaak- en damlessen. Er is een voorleesjuffrouw aanwezig om een verhaal voor te lezen. “We zijn de graaicultuur zat”, vertelt Anneke. “Waarom alles gratis, als je middels activiteiten kinderen kan stimuleren in de trant van een heitje voor een karweitje? Tijdens de rommelmarkten zullen de kinderen die mee hebben geholpen om de wijk schoon te houden zeker herkenbaar zijn.” De rommelmarken zijn op 8 en 29 juni en op 7 en 28 september op de Koewijde. Bij slecht weer worden ze een week uitgesteld. Hebt u wat te koop? Aanmelden kan bij Anneke: 0628- 270073.

Het project gaat in de buurt van mond tot mond. Inmiddels zijn er al 50 kinderen die mee hebben geholpen. De kinderen variëren in leeftijd van 3 t/m 12 jaar. “Van een donateur heb ik 6 stelten, ballen en poppetjes gekregen om te gebruiken. De kinderen mogen na het schoonmaken ermee spelen. Dankzij deze gulle gever heb ik ook de jongens weten te interesseren voor dit project. Ook krijgen ze drinken of een snoepje.”

De onvermoeibare Anneke Strasters van Bewonersgroep Slachthuisterrein afgelopen zondag op ‘haar’ Koeweide zo’n anderhalfuur voor de start van het meezingfestijn ‘Van Smartlap tot Opera’. Onder: Met zulke kinderen kun je bergen (vuil) verzetten. Anneke Strasters fotografeerde ze.

De onvermoeibare Anneke Strasters van Bewonersgroep Slachthuisterrein afgelopen zondag op ‘haar’ Koeweide zo’n anderhalfuur voor de start van het meezingfestijn ‘Van Smartlap tot Opera’.

BuitenBeter app
De kinderen, die in de omgeving van de Koeweide wonen zijn trots op hun omgeving. “Ik heb al meer dan 18 keer meegedaan. Ik vind het leuk om te doen. Na het schoonmaken krijgen we snoep”, vertelt Esmée enthousiast. De kinderen zijn zich bewust van het afval en waarom dit in de prullenbak hoort en niet op de grond. Volgens Anneke heeft dit project vooral een sociaal aspect: “Ik leer de kinderen wat wel en niet kan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er een bananenschil op de grond ligt? Dan glijd je uit en kun je ongelukkig vallen. Waarom is het niet goed om de eenden en vogels brood te voeren? De kinderen weten vaak niet dat eenden en vogels hun voeding uit de natuur halen en dat beschimmeld brood juist niet goed is voor hen. We maken niet alleen de wijk schoon maar leren een boel. We kijken ook of er iets stuk is en dat melden wij weer aan de gemeente. Zo zag Esmée vorige week dat er op het Boezempad een gat in de grond zat. Zij heeft mij erop gewezen en ik heb het doorgegeven via de BuitenBeter app (www.buitenbeter. nl) van de gemeente Rotterdam (hiermee meld je een probleem snel en gemakkelijk aan de gemeente via een applicatie op je smartphone). Het is inmiddels gemaakt, zo snel kan het gaan. Het is een fantastisch project en we maken niet alleen schoon, we staan voor Schoon Heel en Veilig. Door middel van de kinderen heb je een grote participatie in de wijk want je bereikt ook de moeders. Kinderen zijn de toekomst”.

 Met zulke kinderen kun je bergen (vuil) verzetten. Anneke Strasters fotografeerde ze.

Met zulke kinderen kun je bergen (vuil) verzetten. Anneke Strasters fotografeerde ze.