Ro Theater brengt het aangrijpende Branden voor even terug in het theater “Je blijft na afloop achter met een brok in je keel en het gevoel dat theater eindelijk weer ergens over gaat”, reageerde een theaterbezoeker toen zij de voorstelling Branden zag. “Ik heb tranen op mijn wangen” zei Ursul de Geer. Branden van het Ro Theater leidde vanaf de eerste opvoering in 2010 en de herneming in 2012 tot grote emotie bij zowel bezoekers als pers.

Ruim 15.000 mensen bezochten deze aangrijpende voorstelling over de zoektocht van een tweeling naar hun dood gewaande vader en broer. In 2010 werd Branden door het Nederlands Theater Festival en NRC Handelsblad uitgeroepen tot één van de beste voorstellingen en werd actrice Fania Sorel voor haar rol genomineerd voor de prestigieuze theaterprijs de Theo d’Or. Op vele verzoek brengt het Ro Theater Branden daarom opnieuw in het theater. Ook nu weer met de originele cast met o.a. Nasrdin Dchar, Esther Scheldwacht en Fania Sorel en muziek van Oleg Fateev. Slechts drie weken te zien van 9 t/m 26 januari 2014 in het eigen huis van het Ro Theater in Rotterdam. Vanaf 5 maart 2014 speelt het Ro Theater ook de ‘opvolger’ Bossen in het Ro Theater, met vrijwel alle acteurs van Branden.

Branden-3-(Leo-van-Velzen)-4
Fotografie © Leo van Velzen

Na zich jarenlang in stilzwijgen te hebben gehuld sterft Nawal Marwan (gespeeld door Fania Sorel). In haar nalatenschap vraagt zij haar twee kinderen, Jeanne en Simon (Nasrdin Dchar), op zoek te gaan naar hun dood gewaande vader en hun broer, van wiens bestaan ze eerder niet wisten. Met tegenzin beginnen Jeanne (Esther Scheldwacht) en Simon aan deze reis die hen voert naar hun eigen wortels, naar een land in oorlog in het Midden-Oosten. Heden en verleden lopen in de voorstelling door elkaar heen. Twee parallelle zoektochten: die van Nawal Marwan naar de zoon die ze bij zijn geboorte heeft moeten afstaan, en die van haar tweelingkinderen naar hun vader en broer. Langzaam maar zeker wordt hen allemaal een meedogenloze waarheid onthuld.

Ro-Theater_Branden
Fotografie © Leo van Velzen

Branden laat oorlog zien als een zinloze keten van wraak en vergelding en stelt de vraag van alle oorlogen: is het in een onmenselijke situatie mogelijk je menselijk te blijven gedragen? Regisseur Alize Zandwijk wilde graag deze voorstelling maken, en met een gemengde cast van Ro-acteurs, gastacteurs en  Rotterdamse vrouwen: “Het is bizar als je je realiseert dat heel veel mensen die nu in Rotterdam en Nederland wonen een oorlog hebben meegemaakt. Ik vond het van belang deze verhalen te vertellen in, met en voor de stad.”

Met deze voorstelling introduceerde het Ro Theater een nieuwe schrijver in Nederland: Wajdi Mouawad. De Libanese Canadese toneelschrijver Mouawad laat in zijn werk zien hoe grote gebeurtenissen als oorlog en aanslagen hun weerslag hebben op het leven van individuen. Zijn stukken gaan over haat en wraak, oorlog en vergelding in een onophoudelijke keten, zoals we die kennen uit de Griekse tragedies. Branden is het tweede deel van Mouawads vierluik Bloed van de Beloften. Het eerste deel Kust werd in 2012 door het Ro Theater opgevoerd.

Branden is te zien van 9 t/m 26 januari 2014 in het Ro Theater te Rotterdam
met Nasrdin Dchar, Goele Derick, Oleg Fateev, Yahya Gaier, Mahnaz Morrowatian, Bright Omansa Richards, Nastaran Razawi Khorasani, Esther Scheldwacht, Fania Sorel
tekst Wajdi Mouawad
vertaling Tom Kleijn
regie Alize Zandwijk
dramaturgie Liet Lenshoek
decorontwerp Thomas Rupert
kostuumontwerp Sabine Snijders
lichtontwerp Marc Heinz
muziek Oleg Fateev
scènefotografie Leo van Velzen

www.rotheater.nl/branden

ro-theater_logo