Zwerfvuil is ergernis nummer één in Rotterdam. De gemeente ontvangt maandelijks duizenden meldingen over afval op straat. De VVD stelt voor om camerabeelden van woningcorporaties te gebruiken om vervuilers op te sporen. Burgerlid Pascal Lansink-Bastemeijer:

‘Het benutten van de camerabeelden vergroot de pakkans. In 2016 werden er slechts vijftien bekeuringen uitgedeeld. Dat staat in een schril contrast met het aantal meldingen die de gemeente Rotterdam maandelijks ontvangt. De veroorzakers van de smerige straten moeten worden opgespoord en mogen wat de VVD betreft een forse prent ontvangen.’

In het voorgaande jaar was 17% van de klachten in Rotterdam toe te rekenen aan verkeerd geplaats grof vuil of rondslingerend afval. Dat is fors hoger dan het landelijk gemiddelde waarbij gemiddeld 9% van klachten betrekking hadden op afval. Lansink-Bastemeijer:

‘In sommige wijken is het dweilen met de kraan open. Nadat de medewerkers van Stadsbeheer langs zijn geweest veranderen de straten binnen de kortste keren weer in een openbare vuilnisbelt. De meeste Rotterdammers irriteren zich hier mateloos aan. Het moet duidelijk zijn dat het niet normaal is om lege energyblikjes op straat te slingeren of je wegwerp-barbecue in het park achter te laten. Daar hebben ze gelukkig vuilnisbakken voor uitgevonden.’

In Amsterdam gaat een woningcorporatie de camerabeelden delen met de gemeente. Hiermee hopen zij een einde te maken aan smerige portieken en straten. In Rotterdam staan eveneens meerdere bewakingscamera’s van de politie.

‘In veel gevallen staat de vervuiler gewoon op beeld maar wordt er niets mee gedaan. Een gemiste kans. Wij vinden dat de beelden moeten worden gebruikt en er een einde moet komen aan de smerige straten. Plaats je even snel een bankstel bij de container? Dan krijg je daar mooi een boete voor terug, want gelukkig hebben we de beelden nog,’ aldus Lansink-Bastemeijer.

(Ingezonden mededeling VVD Rotterdam)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)